Strony

niedziela, 3 października 2010

Warzywa z tofu po Kantońsku AKCJA OSWAJAMY TOFU

A dziś wielokrotnie przeze mnie robione warzywa z tofu z przepisu z książki z serii Z kuchennej półeczki pt „Kuchnia wegeteriańska” J. Stacey.



Niestety tym razem danie wyszło niezbyt fotogeniczne, bo ciut za długo przeleżało na patelni w oczekiwaniu na powrót lubego z pracy.
W warzywach smażonych lub duszonych z tofu nie ma nic nadzwyczajnego i można najróżniejsze warzywa dawać, oczywiście niektóre mieszanki są bardziej udane, inne mniej. Dlatego ostatnio nie eksperymentuję tylko sięgam do gotowych przepisów, żeby mieć pewniaka i coś pysznego na talerzu.

Ten zestaw warzyw jest zupełnie zwyczajny, ale za to dodatek soku z pomarańczy, miodu i podsmażane na samym początku przyprawy czynią danie, jak dla mnie, bardzo smakowite.

Składniki na 2 osoby:

(proporcje niec zminieone w porównaniu do oryginalnego przepisu)


- 40 g. groszku cukrowego - u mnie groszek mrożony;
- por pokrojony w krążki;
- marchewka pokrojona w ćwiartki i dalej w 4 - 5 cm słupki;
- cukinia pokrojona tak jak marchewka;
- mini kolby kukurydzy marynowanej x 6 przekrojone wzdłuż na pół;
- 2 gałązki selera naciowego pokrojonego drobno w krążki;
- 3-4 łyżki soku z pomarańczy;
- łyżeczka miodu;
- przyprawa chińska 5 smaków (zdarza mi się zastępować odrębnie łączonym cynamonem, gożdzikami, anyżem…);
- kostka tofu naturalnego lub wędzonego - pokrojonego w kwadraty;
- olej do smażenia;


Wykonanie:


1. Na patelni z grubym dnem lub w woku (nie posiadam) rozgrzać olej. Wrzucić przyprawy i smażyć przez kilka sekund.
2. Następnie na patelnię włożyć warzywa. Ja daję w pierwszej kolejności twarde warzywa, bo więcej czasu potrzebuje marchewka i seler niż cukinia, zatem cukinię dodaję później, a przed końcem smażenia dodaję kukurydzę i tym razem zielony groszek. Smażyć wszystkie warzywa kilka minut 4-7.
3. Dodać tofu i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
4. Dołączyć sok z pomarańczy, miód, ewentualnie doprawić i gotować przez 1 lub kilka minut. Ja kończę gotowanie, gdy marchewka ma pożądaną twardość al dente. Trzeba jednak uważać, aby nie trzymać warzyw zbyt długo na patelni, bo wówczas tofu zrobi się zbyt miękkie, a por i inne warzywa stracą nie tylko na wyglądzie, ale i na smaku.

To danie warzywne najlepiej zaserwować z makaronem ryżowym lub ryżem pełnoziarnistym rzecz jasna.


2 komentarze:

  1. Pięknie dziękuję za udział w akcji :)
    mam też prośbę, żeby linki z propozycjami wrzucać do notki z zaproszeniem:
    http://wegetarianka.blox.pl/2010/09/OSWAJAMY-TOFU-AKCJA-Z-NAGRODAMI.html

    będzie wszystko w 1 miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubie tofu
    a warzywka super sie prezentują !

    OdpowiedzUsuń