Strony

wtorek, 23 listopada 2010

Zupa z pieczonych pomidorów aromatyczna, lekka i delikatnie kremowa z bazylią i ryżem pełnoziarnistym jaśminowym


Nie jest typowa zupa krem o gęstej kremowej konsystencji. Zupa, choć miksowana jest lekka i tylko lekko kremowa, ale oczywiście miłośnicy gęstych kremów mogą to łatwo zmienić dodając podwójną ilość pomidorów. Ja z pewnością spróbuję, bo lubię każdą wersję, a do zup gęstych kremów mam wyjątkową słabość.
Przepis z dodatku do miesięcznika Kuchnia – poradnik domowy.


Składniki (tradycyjnie dla dwóch osób):

- olej do smażenia
- ½ kg słodkich pomidorów – u mnie malinowe, obranych ze skórki;
- pół czerwonej cebuli pokrojonej w ósemki lub jedna mała;
- 2 duże ząbki czosnku w łupinkach;
- 200 ml rosołu lub wywaru z warzyw (ja używam ekologicznych, wegeteriańskich rosołów w kostce lub w proszku)
- ok. 100 ml jogurtu naturalnego
- świeża bazylia;
- ryż pełnoziarnisty – opcjonalnie;



Wykonanie:

1. Pomidory pokroić w ćwiartki, następnie umieścić je w naczyniu żaroodpornym wraz z cebulą i czosnkiem. Skropić olejem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 35-45 minut.
2. Jeśli planuje się dodać ryż, należy go nastawić. Ryż pełnoziarnisty gotuje się długo, co najmniej 45 minut, czasem do godziny. Należy dać 1, 5 razy tyle wody, co ryżu.
3. Gdy pomidory będą gotowe, włożyć je go garnka wraz cebulą i wyciśniętym czosnkiem. Dodać kilkanaście listków bazylii. Zalać bulionem. Podgotować przez 10 minut.
4. Zupę zmiksować. Doprawić solą, pieprzem. Dodać jogurt, podgrzać. Serwować ustrojoną listkami bazylii.

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. pomidorowa to zdecydowanie moja najulubieńsza zupa. ta ugotowana przez Mamę. z ryżem.

    OdpowiedzUsuń
  2. narobiłam sobie smaka. ostatnio chodzi za mną jakaś zupa, ale na żadną ni potrafię się zdecydować. Twoja jak najbardziej do mnie przemawia;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo że lubię gęste zupy, pomidorową wolę akurat nie za gęstą. To moja ulubiona zupa. I zdecydowanie wolę ją z makaronem.
    Czy fakt, że pomidory są pieczone, ma wpływ na smak zupy? Różni się od tej robionej ze zwykłego przecieru? Nigdy nie robiłam zupy z pieczonych pomidorów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiesz lashqueen, sama się nad tym zastanawiałam i wydaje mi się, że takie pieczone warzywa zyskują coś w smaku w podównaniu do tych duszonych. Zupa była aromatyczna ze względu na bazylię, więc w całości smak komponował się świetnie. A z przecieru zupy jeszcze nie robiłam. To była moja pierwsza pomidorowa w życiu:).

    OdpowiedzUsuń