Nie jest typowa zupa krem o gęstej kremowej konsystencji. Zupa, choć miksowana jest lekka i tylko lekko kremowa, ale oczywiście miłośnicy gęstych kremów mogą to łatwo zmienić dodając podwójną ilość pomidorów. Ja z pewnością spróbuję, bo lubię każdą wersję, a do zup gęstych kremów mam wyjątkową słabość.
Przepis z dodatku do miesięcznika Kuchnia – poradnik domowy.
Składniki (tradycyjnie dla dwóch osób):
- olej do smażenia
- ½ kg słodkich pomidorów – u mnie malinowe, obranych ze skórki;
- pół czerwonej cebuli pokrojonej w ósemki lub jedna mała;
- 2 duże ząbki czosnku w łupinkach;
- 200 ml rosołu lub wywaru z warzyw (ja używam ekologicznych, wegeteriańskich rosołów w kostce lub w proszku)
- ok. 100 ml jogurtu naturalnego
- świeża bazylia;
- ryż pełnoziarnisty – opcjonalnie;
Przepis z dodatku do miesięcznika Kuchnia – poradnik domowy.
Składniki (tradycyjnie dla dwóch osób):
- olej do smażenia
- ½ kg słodkich pomidorów – u mnie malinowe, obranych ze skórki;
- pół czerwonej cebuli pokrojonej w ósemki lub jedna mała;
- 2 duże ząbki czosnku w łupinkach;
- 200 ml rosołu lub wywaru z warzyw (ja używam ekologicznych, wegeteriańskich rosołów w kostce lub w proszku)
- ok. 100 ml jogurtu naturalnego
- świeża bazylia;
- ryż pełnoziarnisty – opcjonalnie;
Wykonanie:
1. Pomidory pokroić w ćwiartki, następnie umieścić je w naczyniu żaroodpornym wraz z cebulą i czosnkiem. Skropić olejem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 35-45 minut.
2. Jeśli planuje się dodać ryż, należy go nastawić. Ryż pełnoziarnisty gotuje się długo, co najmniej 45 minut, czasem do godziny. Należy dać 1, 5 razy tyle wody, co ryżu.
3. Gdy pomidory będą gotowe, włożyć je go garnka wraz cebulą i wyciśniętym czosnkiem. Dodać kilkanaście listków bazylii. Zalać bulionem. Podgotować przez 10 minut.
4. Zupę zmiksować. Doprawić solą, pieprzem. Dodać jogurt, podgrzać. Serwować ustrojoną listkami bazylii.
Smacznego!
pomidorowa to zdecydowanie moja najulubieńsza zupa. ta ugotowana przez Mamę. z ryżem.
OdpowiedzUsuńnarobiłam sobie smaka. ostatnio chodzi za mną jakaś zupa, ale na żadną ni potrafię się zdecydować. Twoja jak najbardziej do mnie przemawia;)
OdpowiedzUsuńMimo że lubię gęste zupy, pomidorową wolę akurat nie za gęstą. To moja ulubiona zupa. I zdecydowanie wolę ją z makaronem.
OdpowiedzUsuńCzy fakt, że pomidory są pieczone, ma wpływ na smak zupy? Różni się od tej robionej ze zwykłego przecieru? Nigdy nie robiłam zupy z pieczonych pomidorów.
Wiesz lashqueen, sama się nad tym zastanawiałam i wydaje mi się, że takie pieczone warzywa zyskują coś w smaku w podównaniu do tych duszonych. Zupa była aromatyczna ze względu na bazylię, więc w całości smak komponował się świetnie. A z przecieru zupy jeszcze nie robiłam. To była moja pierwsza pomidorowa w życiu:).
OdpowiedzUsuńNo proszę! :) Może kiedyś spróbuję.
OdpowiedzUsuń