Przepis pochodzi z książki „Low fat dishes” Cary Hobday. Kolejne zapiekane warzywa, tym razem z dodatkiem fety i różnych aromatycznych ziół.
Składniki na 2 osoby:
· 100 g. pokrojonych kartofli;*
· liść laurowy;
· 2 ząbki czosnku drobno poszatkowanego;
· ½ małej żółtej papryki - pokrojona w kostkę i;
· mała czerwona papryka - pokrojona w kostkę;
· 100 g. cukinii – pokrojona w kostkę;*
· ½ pomidora pokrojonego w kostkę;
· łyżka posiekanego koperku;
· łyżka posiekanej mięty;
· łyżka posiekanego tymianku;
· ok. 80 g. fety owczo – koziej;
· 25 g. kremowego sera; **
· sól, pieprz;
dodatkowo na kruszonkę użyłam :
· masło
· chleb tostowy
* Kartofli i cukinii dałam więcej.
** Dałam jogurt
Wykonanie:
1. W naczyniu żaroodpornym należy wymieszać kartofle, papryki, liść laurowy, czosnek i tymianek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
2. W tym czasie wymieszać w miseczce pokruszona fetę, kremowy serek – u mnie jogurt, miętę i koperek, doprawić do smaku.
3. Do warzyw po 30 minutach zapiekania należy dodać pomidora oraz cukinię. Wierzch zapiekanki posmarować masą serową z ziołami.
4. Jeśli robi się „kruszonkę” to po kolejnych 5-8 minutach należy warzywa z masą serową z wierzchu posypać drobno pokrojonym i posmarowanym uprzednio masłem, chlebem tostowym.
Co do foremek indywidualnych, to danie to zapiekałam właśnie w dwóch oddzielnych foremkach z tego względu, że mąż jest wielbicielem kruszonki, która w przepisie występowała jako opcja. Ja natomiast nie jadam białej mąki, stąd i kruszonka, a raczej chrupiące tościki na wierzchu zapiekanki nie dla mnie. Poza tym mogłam mężowi dać więcej kartofli, a sobie więcej cukinii. To bardzo wygodne.
Smacznego!
Smacznego!
obłędna ta zapiekanka! i ta kruszonka z chleba- pycha;)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. Takie zapiekanki są super,szczególnie w zimne wieczory.
OdpowiedzUsuńzimą takie zapiekanki to zdecydowanie mój ulubiony sposób na obiad! a skoro jest cukinia to ja już ją uwielbiam!
OdpowiedzUsuńto już wiem, co jem w piątek :)
OdpowiedzUsuńZapiekanki uwielbiam, a ta zapowiada się fantastycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Kruszonka z tostowego chleba, to chleb dmuchany i sztuczny!!!!! To chyba nie zbyt zdrowe. Mimo wszystko pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńChętnie bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuńZapiekanka wygląda smakowicie, tylko co robić aby jogurt się nie warzył?
OdpowiedzUsuńŚlinotok czuję.
OdpowiedzUsuńHm. Biegnę do kuchni.
Dzięki za miłe słowa wszystkim.
OdpowiedzUsuńEwo, jogurt w piekarniku się nie warzy, zwłaszcza, że jest wymieszany z masą serową. Gorzej w zupach, gdy go dodaję zamiast śmietany. Jednak wóczas wystarczy zrobić to na sam koniec, po zdjęciu z płyty i uprzednim wymieszaniu jogurtu z odrobiną zupy w kubku.
click now replica bags Visit Your URL replica designer backpacks moved here gucci replica bags
OdpowiedzUsuń