Strony

wtorek, 8 lutego 2011

Zapiekane kartofle z warzywami, ziołami i fetą

Przepis pochodzi z książki „Low fat dishes” Cary Hobday. Kolejne zapiekane warzywa, tym razem z dodatkiem fety i różnych aromatycznych ziół.


Składniki na 2 osoby:
· 100 g. pokrojonych kartofli;*
· liść laurowy;
· 2 ząbki czosnku drobno poszatkowanego;
· ½ małej żółtej papryki - pokrojona w kostkę i;
· mała czerwona papryka - pokrojona w kostkę;
· 100 g. cukinii – pokrojona w kostkę;*
· ½ pomidora pokrojonego w kostkę;
· łyżka posiekanego koperku;
· łyżka posiekanej mięty;
· łyżka posiekanego tymianku;
· ok. 80 g. fety owczo – koziej;
· 25 g. kremowego sera; **
· sól, pieprz;

dodatkowo na kruszonkę użyłam :

· masło
· chleb tostowy


* Kartofli i cukinii dałam więcej.
** Dałam jogurt

Wykonanie:
1. W naczyniu żaroodpornym należy wymieszać kartofle, papryki, liść laurowy, czosnek i tymianek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
2. W tym czasie wymieszać w miseczce pokruszona fetę, kremowy serek – u mnie jogurt, miętę i koperek, doprawić do smaku.
3. Do warzyw po 30 minutach zapiekania należy dodać pomidora oraz cukinię. Wierzch zapiekanki posmarować masą serową z ziołami.
4. Jeśli robi się „kruszonkę” to po kolejnych 5-8 minutach należy warzywa z masą serową z wierzchu posypać drobno pokrojonym i posmarowanym uprzednio masłem, chlebem tostowym.














Co do foremek indywidualnych, to danie to zapiekałam właśnie w dwóch oddzielnych foremkach z tego względu, że mąż jest wielbicielem kruszonki, która w przepisie występowała jako opcja. Ja natomiast nie jadam białej mąki, stąd i kruszonka, a raczej chrupiące tościki na wierzchu zapiekanki nie dla mnie. Poza tym mogłam mężowi dać więcej kartofli, a sobie więcej cukinii. To bardzo wygodne.

Smacznego!



11 komentarzy:

  1. obłędna ta zapiekanka! i ta kruszonka z chleba- pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie. Takie zapiekanki są super,szczególnie w zimne wieczory.

    OdpowiedzUsuń
  3. zimą takie zapiekanki to zdecydowanie mój ulubiony sposób na obiad! a skoro jest cukinia to ja już ją uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapiekanki uwielbiam, a ta zapowiada się fantastycznie!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kruszonka z tostowego chleba, to chleb dmuchany i sztuczny!!!!! To chyba nie zbyt zdrowe. Mimo wszystko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapiekanka wygląda smakowicie, tylko co robić aby jogurt się nie warzył?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślinotok czuję.
    Hm. Biegnę do kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za miłe słowa wszystkim.

    Ewo, jogurt w piekarniku się nie warzy, zwłaszcza, że jest wymieszany z masą serową. Gorzej w zupach, gdy go dodaję zamiast śmietany. Jednak wóczas wystarczy zrobić to na sam koniec, po zdjęciu z płyty i uprzednim wymieszaniu jogurtu z odrobiną zupy w kubku.

    OdpowiedzUsuń