Strony

czwartek, 10 marca 2011

Gulasz z białą rybą w kolorowych warzywach – wersja II (warzywa korzeniowe)

Skusiłam się po raz kolejny na gulasz z białą rybą, (poprzedni: tu , ale tym razem w zupełnie innym wydaniu warzywnym, z innymi przyprawami i winem. Wyszło pysznie!

Danie to dodaję jako pierwsze do mojej Akcji RYBY!!!

Wszystkich zainteresowanych wzięciem udziału w Akcji RYBY!!! proszę o dodawanie linków do swoich przepisów pod moim ogłoszeniem akcji:
Akcja RYBY !!!, na wypadek, gdyby akcja nie ukazała się na Durszlaku, choć jeszcze nie tracę nadziei, ze ukaże się z opóźnieniem.



Przede wszystkim proszę o zapisanie się do akcji poprzez kliknięcie na niebieski napis „ Przyłącz się do tej akcji”, który znajduje się na stronie z ogłoszeniem Akcji RYBY!!! :Akcja RYBY !!!



Wtedy na waszej stronie powinien pojawić się banner akcja RYBY!!!




Składniki dla 2 osób:
- 2 filety białej ryby pokrojone w większe kawałki – u mnie halibut;
- patat nieduży lub 2/3 większego – pokrojony w dużą kostkę;
- ½ średniej marchewki - pokrojona w trochę grubsze plastry;
- 2/3 lub mały korzeń pietruszki - pokrojonej w grubsze plastry lub kawałki;
- 1-2 gałązek selera naciowego – pokrojone w duże plastry;
- pomidor drobno pokrojony;
- 1/3 główki kalafiora;

- gruba dymka - kawałek zielonej i białej części;
- bulion – pół filiżanki;
- łyżka - 2 rodzynek – u mnie zielone;
- cytryna do skropienia ryby;
- białe wino – pół filiżanki;
- olej do smażenia;
- sól, pieprz do smaku;
- natka pietruszki do posypania;

Wykonanie:
1. Rybę oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
2. Na rozgrzaną patelnię z grubym dnem wrzucić warzywa z wyjątkiem kalafiora, zielonej częsci dymki i pomidora. Warzywa podsmażyć przez chwilę.
3. Warzywa zalać winem, odparować jego część, dodać kalafiora i pomidora, dodać bulion, a następnie dusić pod przykryciem ok. 5 minut.
4. Gdy warzywa już lekką zmiękną, ale wciąż mają być twardawe (najlepiej skosztować patata i marchewkę), należy na nich ułożyć rybę oraz zieloną dymkę i dusić przez 10 minut.
5. Następnie doprawić, delikatnie wymieszać, obsypać natką i podawać.




14 komentarzy:

  1. Właśnie chodzi za mną taka rybka z warzywami :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny gulasz - na pewno cos podobnego upichce - lubie i ryby i warzywka wiec gulaszowa wersja tych skladnikow moze byc niezlym pomyslem.

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie warzywne wariacje! z rybami jeszcze nie próbowałam, więc pora nadrobić zaległości ;)
    miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja!!! Wlasnie sie obzeram, to danie jest naprawde przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń