Strony

środa, 30 marca 2011

Soczewica z halibutem i bananami po afrykańsku

Danie proste do zrobienia, a smak zaskakująco pyszny. Charakterystyczna soczewica doprawiona goździkami, które zupełnie zmieniły jej oblicze do tego delikatna słodycz banana i neutralna biała ryba. Polecam!


Danie podałam z makaronem udon, posypanym czarnym sezamem i skropionym olejem sezamowym, a do tego warzywa – parowane brokuły oraz batawia z jogurtem (warzywa w dalszym ciągu eko!!!).


Inspiracją na tą rybę był przepis na gulasz wieprzowy z bananami, zamieszczony w magazynie KUCHNIA z końca 2010 r.



Składniki dla 2 osób:




- 2 filety z halibuta lub innej białej ryby o neutralnym smaku – pokrojonej w większą kostkę; - cebula – posiekana;

- 1 – 2 ząbków czosnku – drobno posiekanego;

- 2 goździki;

- 2 małe lub 1,5 większego pomidora pokrojonego w kostkę;

- ¾ szklanki brązowej soczewicy – dałam czarną belugę;

- 2 duże niezbyt dojrzale banany – pokrojone w kostkę jak ryba;*

- sól i pieprz do smaku;

-olej do smażenia;

- cytryna;

- 1/3 pęczka świeżej kolendry;

- woda ok. 2 szklanki;


dodatek: - makaron udon


* polecam nie oszczędzać na bananach, ja dałam 1,5 niezbyt dużych, a ich słodkawy smak naprawdę świetnie współgrał z całą resztą, w efekcie polowaliśmy na banany na talerzach, prawie sobie wyliczając kto ma więcej:)













Wykonanie:


1. Na patelni z grubym dnem na oleju podsmażyć cebulę, czosnek i goździki ok. 2-3 minuty. Dodać soczewicę, pomidory i wodę. Lekko posolić i popieprzyć. Gotować ok. 20 – 30 minut, aż soczewica będzie prawie gotowa.

2. Filety ryby oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.

3. Po tym czasie do garnka dodać rybę, banany i kolendrę. Gotować 10-12 minut.

4. Doprawić, posypać pozostałą kolendrą podawać, najlepiej w towarzystwie ryżu, bądź makaronu.





9 komentarzy:

  1. Świetny przepis. Nie przyszłoby mi do głowy połączyć rybę z bananem. Niedawno kupiłam gazetę, w której jest przepis na rybę z soczewicą i zamierzam go wkrótce zrobić.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Banan świetnie się sprawdza z wytrawnymi dodatkami. Musiało być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi bardzo egzotycznie, a wygląda po prostu cudnie!
    Lubię oglądać na zdjęciach, w jak ładny sposób podajesz posiłki.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rybe z bananem jadlam, rybe z soczewica jadlam, ale wszytskiego razem jeszcze nie. Doskonaly przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Interesujace polaczenie smakow. Wierze, ze bylo pysznie :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietny pomysl! Widzialam kuraka z bananami, a na rybe bym nie wpadla!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,
    Twój blog o kulinariach wygląda bardzo zachecająco i bardzo obiecująco, w związku z czym chcę Cię zaprosić na wiosenne spotkanie ze zdrowiem, proponowanym przez jednego z producentów nabiału. Spotkanie osbędzie się w formie śniadania prasowego w Warszawie.

    Jeżeli będziesz zainteresowana i chcesz zaprezentować sie mediom jako osoba propagujaca rozsądne kulinaria na swoim blogu - zapraszam do kontaktu, odpowiem na wszystkie pytania i wątpliwości!

    Pozdrawiam:)

    Jolanta Wierzbicka
    Euro RSGC Sensors
    email: jolanta.wierzbicka@eurorscg.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Halibut to moja ulubiona ryba. Dla mnie nawet bez dodatków jest super,ale danie ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  9. The debts associated with short term cash advances are never too much that you cannot repay the
    loan amount you desire. If there is a higher likelihood of you being
    able to sell your asset or assets to pay back you must then think about using
    bad debt consolidation work for freedom debt relief reviews you.

    Visit Benjamin Finance for more financial news and information. There's one deadly trap that you should
    not be taken lightly. Many Americans are currently in debt to the point that you cannot
    afford the mortgage payments.

    Also visit my blog post ... look at here ()

    OdpowiedzUsuń