Przepis oryginalnie pochodzi z książki Rick Stein’s Ford Heroes, której autor jest znanym mistrzem sztuki kulinarnej z Padstow. „Odznacza się on szczególną prostotą, jednak jego walory smakowe zależą od jakości dwóch podstawowych składników - dużej, dorodnej fasoli i pikantnych właściwości hiszpańskiej kiełbaski chorizo” – jak podaje w kuchni XXI wieku jej autor, który przytacza przepis R. Steina.
Składniki dla 2 osób:
- ½ kiełbasy chorizo
- ok. 110 g. - pokrojonej w plastry ok.4 - 5 mm.;
- ok.170 - 200 g. białej fasoli „jaś” namoczonej przez noc;
- 2 - 3 ząbki czosnku – pokrojonego w cienkie plastry;
- ¼ średniej cebuli - posiekanej;
- 200 -400 g. pomidorów krojonych z puszki zalewą * ;
- ok. 90 ml czerwonego wytrawnego wina;
- ½ łyżki świeżego tymianku;
- olej do smażenia;
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
- sól do smaku;
do podania:
- świeże chrupiące pieczywo
* W oryginalnym przepisie 200 g. jednak wg mnie ilość jest zależna od konsystencji jaką się chce uzyskać – ja dałam ok. 350 g.
Wykonanie:
1. Fasolę po namoczeniu ugotować.
2. W garnku lub patelni z grubym dnem z przykrywką na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, a gdy zacznie skwierczeć dodać chorizo i podsmażyć do lekkiego zbrązowienia. Teraz dodać cebulę i dalej smażyć do jej zmięknięcia.
3. Po tym czasie do garnka wlać czerwone wino i gotować do prawie całkowitego wyparowania. Dodać pomidory, tymianek, fasolę i sól. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut.
4. Podawać gorące, posypane natką i koniecznie z pieczywem. Potrawa ze względu na chorizo jest ostra, więc bez pieczywa trudno się obyć. Porównując konsystencję i składniki można by ją przyrównać do fasolki po bretońsku, jednak oprócz tego, zę znacznie ostrzejsza, to jej smak jest znacznei ciekawszy. Byliśmy z mężem zachwycenie i z całą pewnością ten gulasz wszedł na stale do kanonu naszych potraw.
Wspaniałe. Lubię fasolkę po bretońsku więc czuję, że i to danie by mi posmakowało.
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńGdzie Pani kupuje chorizo? Mieszkam w Katowicach i nie bardzo wiem gdzie moge kupić tą pyszną kiełbaskę
Można kupić w Almie ;)
UsuńO, to musi byc pyszne danie :) Juz biegne po lyzke i przysiadam sie do stolu :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam Chorizo z pomidorem i papryką, nie przyszło mi do głowy, żeby dodać fasolę. Następnym razem spróbuję zrobić wersję z fasolką.
OdpowiedzUsuńAnonimowy - ja kupiłam w Almie - była kiełbaska w całości, która mozńa kroic - i do takich dań ona jest najlepsza, a przy tym b. ostra. była tez w plasterkach o dużej średnicy - łagodna, bardziej do kanapki. Być moze jest gdzieś jeszcze np. Bomi lub Auchan, ale nie szukałam.
OdpowiedzUsuńAvelina, mam wrażenie, ze chorizo z pomidorem i papryką było równie smaczne, za sprawą właśnie tej niesamowitej aromatycznej kiełbaski :)
Pokój Tobie! 1.- wypocznij; 2.- najedz się; 3.- ucz się; 4.- czyń co umiesz; 5.- działaj ostrożnie 6.- pamietaj, że jesteś największym cudem na świecie 7.- odezwij sie do Grzesia Radosnego dnia!
OdpowiedzUsuńSmacznie tu się zrobiło w umyśle i ślinka popłyneła obficie tylko brakło techniki wyjadania z blooga, powodzonka!
OdpowiedzUsuńChorizo ratowało mnie całe wakacje przed niezbyt dobrymi francuskimi wędlinami, od tego czasu mam do niego słabość;)Przepis brzmi bardzo kusząco!
OdpowiedzUsuńluxury replica bags aaa replica bags cheap replica handbags
OdpowiedzUsuńread what he said 7a replica bags wholesale my link replica ysl Get More Information Dolabuy Louis Vuitton
OdpowiedzUsuń