Strony

środa, 22 lutego 2012

Zapiekane zimowe warzywa pod kartoflanym puree


Nadal odkrywam nowe dania z udziałem sezonowych warzyw i to jakich – tych zupełnie podstawowych, które kojarzą się z bazą do rosołu. A jednak można z nich zrobić coś do rosołu niepodobnego! Niestety ostatnio wizualna strona serwowanych przeze mnie obiadów w przeciwieństwie do smakowej podupadła. To kolejne danie nieszczególnie fotogeniczne, a ja w pośpiechu przygotowując obiado - kolację o to nie zadbałam.

Danie z BBC GF z drobnymi modyfikacjami.

Składniki:
- cebula pokrojona w plastry;
- 2/3 marchewki pokrojonej w większe cząstki;
- 2/3 pietruszki pokrojonej w większe cząstki
- 2 ząbki czosnku – pokrojonego w plastry;
- ¼ kalafiora – pokrojonego w małe różyczki;
- rozmaryn – u mnie z barku świeżego, suszony;
- 200 g. krojonych pomidorów z puszki;

- ok. 100 g. groszku;
- 450 g. kartofli – pokrojonych w cząstki;
- sól i pieprz do smaku;
- do 100 ml mleka;
- olej do smażenia;
- oliwa z oliwek;
- od siebie dodałam:
  • kukurydzę – ok. 70 g.;
  • koperek – do mojej porcji;
  • ser żółty potarty;

Wykonanie:
1. Na rozgrzanym oleju dusić cebulę przez ok. 10 minut, aż zmięknie. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę, czosnek, rozmaryn i kalafiora i gotować 5 minut, mieszając, aż warzywa zaczną lekko mięknąć.
2. Do warzyw dodać pomidory z puszki z taką samą ilością wody. Dalej warzywa należy podgrzewać pod przykrywką przez kilka minut, a następnie bez przykrywki, aż sos zacznie gęstnąć, a warzywa będą ugotowane. Wówczas należy dołożyć groszek i kukurydzę – u mnie mrożone, które wcześniej zdążyły się odmrozić – i podgrzewać jeszcze przez minutę.
3. W międzyczasie należy ugotować kartofle. Ubić je na puree z dodatkiem mleka i oliwy z oliwek oraz z częścią żółtego sera.
4. Rozgrzać piekarnik. W żaroodpornym naczyniu umieścić warzywa, a na nich rozprowadzić puree kartoflane, posypać resztą sera. Ja dodatkowo moją część puree wymieszałam z koperkiem. Wstawić do piekarnika na ok. 10 minut, aż ser się zacznie rozpuszczać, a wierzch ciasta warzywnego zacznie brązowieć.
Wartości odżywcze porcji wg autora przepisu – u mnie ze względu na żółty ser większa ilość kcal, tłuszczu i białka, ale jako bonus trochę wapna:
388 – kcal, 15 g. białka, 62 g. węglowodanów, 8 g. tłuszczu; 11 g. błonnika
Bardzo nam smakowało.





 
Print Friendly and PDF

3 komentarze: