Strony

wtorek, 25 września 2012

Tadżin z ryby w aromatycznej chermouli


Chermuola to aromatyczna marynata, czy też sos używany do przyprawiania ryb i owoców morza w krajach arabskich, w szczególności w Maroko, Tunezji i Algierii.
Do podstawowych składników chermouoli należą zioła - kolendra, kumin, czosnek, sok z cytryny, olej. Może też zawierać cebule, czy też mieloną papryczkę chilli.
Faktycznie istnieje wiele przepisów na chermoulę różniących się  składem przypraw i ich proporcjami. Niewątpliwie jednak pasta - sos jest przesycona zapachem ziół i przypraw i dodaje potrawie charakteru.

Przepis pochodzi z GF.





Składniki dla 2 - 3 osób*:


 
Chermoula:

- ok. 200 - 300 g. filetów z białej ryby – u mnie halibuta;
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek;
- 2 ząbki czosnku – posiekane grubo;
- ½  - 1  łyżeczki kuminu;
- ½ łyżeczki papryki mielonej;
- 1/3 pęczka kolendry poszatkowanej;
- sól;
- sok z cytryny;



Tagine:
 
- 1/2 dużej cebuli – przekrojonej na pół i posiekanej w plastry;
- ½   łyżeczki kuminu;- ½ łyżeczki papryki mielonej;
- ząbek czosnku – pokrojony w plasterki;
- puszka krojonych pomidorów;
- sól;
- zielona papryka - pokrojonej w paski;
- ok. 150-200 g. młodych kartofli przekrojonych na połowę;
- 150 ml. bulionu rybnego lub warzywnego;
- ok. 40-50 g. oliwek nadziewanych migdałami;
- olej do smażenia;

* wprowadziłam drobne zmiany w zakresie proporcji przypraw i czosnku




Wykonanie:*



1. Przygotować chermoulę: w misce wymieszać czosnek, oliwę, 2/3 kolendry, kumin i paprykę, a także
sól i sok z cytryny. Zmielić na gładką masę blenderem. Pastę (3/4) następnie należy rozsmarować na filetach rybnych i pozostawić je w marynacie na jakiś czas.

2. Na oleju do smażenia na patelni z grubym dnem, do której jest przykrywka lub w garnku  należy podsmażyć cebulę i czosnek przez ok. 4-5 minut. Gdy zmiękną, a cebula zacznie zmieniać kolor, dodać kumin i paprykę mieloną. Całość podgrzewać ok. 2 minuty, następnie dodać pomidory, bulion, oliwki i pozostałą część chermouli, przykryć pokrywką i podgrzewać ok. 10 minut.

3. Na patelnię dodać kartofle i paprykę, dalej podgrzewać potrawę przez ok. 15 minut, aż kartofle będą odpowiednie.

4. Po tym czasie dodać pozostałą kolendrę, doprawić solą o ile to konieczne, na wierzchu warzyw ułożyć filety rybne, ponownie przykryć patelnię przykrywką i dusić ok. 10 – 12 minut, aż ryba będzie gotowa.


* Zmieniłam kolejność dodawania warzyw do tadżina. Najpierw dałam kartofle,  potem paprykę zieloną, a na koniec pomidory. Widać to na zdjęciach.





Jedna porcja to ok.:

282 kcal,
24 g. białka,
24 g. węglowodanów;
11 g. tłuszczu;
5 g. błonnika;



Polecam danie, dobre dla dorosłych i dla dzieci.




4 komentarze:

  1. Świetny przepis! Uwielbiam Twój wyjątkowy i obłędnie zdrowy gust:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie rozumiem, do czego tu wykorzystalaś naczynie tadżin?
    Pozdrawiam,
    Viola

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Anonimowy, naczynie wykorzystałam do zrobienia potrawy, ktorą widać na zdjęciach z przepisu, ktory przewidywał właśnie użycie tadżina. Zresztą potrawa jak widać też jest serwowana z tadżina :)

    OdpowiedzUsuń