Chermuola
to aromatyczna marynata, czy też sos używany do przyprawiania ryb i owoców
morza w krajach arabskich, w szczególności w Maroko, Tunezji i Algierii.
Do
podstawowych składników chermouoli należą zioła - kolendra, kumin, czosnek, sok
z cytryny, olej. Może też zawierać cebule, czy też mieloną papryczkę chilli.
Faktycznie
istnieje wiele przepisów na chermoulę różniących się składem przypraw i ich proporcjami.
Niewątpliwie jednak pasta - sos jest przesycona zapachem ziół i przypraw i
dodaje potrawie charakteru.
Przepis
pochodzi z GF.
Składniki dla 2 - 3 osób*:
Chermoula:
-
ok. 200 - 300 g. filetów z białej ryby – u mnie halibuta;
-
2 łyżeczki oliwy z oliwek;
-
2 ząbki czosnku – posiekane grubo;
-
½ - 1
łyżeczki kuminu;
-
½ łyżeczki papryki mielonej;
-
1/3 pęczka kolendry poszatkowanej;
-
sól;
-
sok z cytryny;
Tagine:
-
1/2 dużej
cebuli – przekrojonej na pół i posiekanej w plastry;
-
½ łyżeczki kuminu;-
½ łyżeczki papryki mielonej;
-
ząbek
czosnku – pokrojony w plasterki;
-
puszka krojonych pomidorów;
-
sól;
-
zielona papryka - pokrojonej w paski;
-
ok. 150-200 g. młodych kartofli przekrojonych na połowę;
-
150 ml. bulionu rybnego lub warzywnego;
-
ok. 40-50 g. oliwek nadziewanych migdałami;
-
olej do smażenia;
* wprowadziłam drobne zmiany w zakresie proporcji
przypraw i czosnku
Wykonanie:*
1.
Przygotować chermoulę: w misce wymieszać czosnek, oliwę, 2/3 kolendry, kumin i
paprykę, a także
sól i sok z cytryny. Zmielić na gładką masę blenderem. Pastę (3/4)
następnie należy rozsmarować na filetach rybnych i pozostawić je w marynacie na
jakiś czas.
2.
Na oleju do smażenia na patelni z grubym dnem, do której jest przykrywka lub w
garnku należy podsmażyć cebulę i czosnek
przez ok. 4-5 minut. Gdy zmiękną, a cebula zacznie zmieniać kolor, dodać kumin
i paprykę mieloną. Całość podgrzewać ok. 2 minuty, następnie dodać pomidory,
bulion, oliwki i pozostałą część chermouli, przykryć pokrywką i podgrzewać ok.
10 minut.
3.
Na patelnię dodać kartofle i paprykę, dalej podgrzewać potrawę przez ok. 15 minut, aż
kartofle będą odpowiednie.
4.
Po tym czasie dodać pozostałą kolendrę, doprawić solą o ile to konieczne, na wierzchu
warzyw ułożyć filety rybne, ponownie przykryć patelnię przykrywką i dusić ok.
10 – 12 minut, aż ryba będzie gotowa.
Jedna
porcja to ok.:
282
kcal,
24
g. białka,
24
g. węglowodanów;
11
g. tłuszczu;
5
g. błonnika;
Polecam
danie, dobre dla dorosłych i dla dzieci.
Świetny przepis! Uwielbiam Twój wyjątkowy i obłędnie zdrowy gust:)
OdpowiedzUsuńwygląda super!
OdpowiedzUsuńNie rozumiem, do czego tu wykorzystalaś naczynie tadżin?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Viola
Witaj Anonimowy, naczynie wykorzystałam do zrobienia potrawy, ktorą widać na zdjęciach z przepisu, ktory przewidywał właśnie użycie tadżina. Zresztą potrawa jak widać też jest serwowana z tadżina :)
OdpowiedzUsuń