Rzadko zdarza się nam jeść kaszankę. Sama
przyrządzałam ją może 2-3 razy w życiu. Kojarzy się mi raczej z wypadami
letnimi, grillem… niż z domowym posiłkiem. Jednak mam jakąś słabość do niej
wywiedzioną z dzieciństwa. Jako że nie często decyduję się na jej jedzenie, to
taki obiad ma dla mnie w sobie coś świątecznego.
Gdy znalazłam ten przepis na iście wytworną
wersję kaszanki, to wiedziałam, że zrobię ją niemal następnego dnia i wiedziałam też,
że będzie nam smakować. I tak było. Już zagościła tu 2 – krotnie w krótkim czasie, w tym raz
raczyłam nią gości, nie mniej zachwyconych niż ja sama.
A składniki na danie przynajmniej w części to
klasyka kaszankowa, no bo czerwona kapusta pasuje tu idealnie, pieczonej jabłka
także.
Przepis pochodzi od Karoliny, a jego
pierwotnym źródłem jest BBC Good Food.
Składniki:*
- ½ małej główki kapusty czerwonej -
poszatkowana drobno;
- ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę;
- 2 małe jabłka - pokrojone na cząstki;
- kawałek boczku – pokrojonego w kostkę;
- kaszanka pokrojona w centymetrowe plastry –
u mnie z kaszą gryczną ekologiczna;
- garstka orzechów laskowych – grubo
posiekanych po uprzednim opieczeniu;
- łyżeczka płaska brązowego cukru;
- oleju do smażenia;
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka octu winnego;
2 łyżki oliwy
- niecała łyżka musztardy pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
1. W dużym rondlu na oleju podsmażyć cebulę z
kapustą przez ok. 5 minut mieszając. Dolać odrobinę wody i dusić przez kilka
minut nie dłużej niż 10.
2. Przygotować dressing: wymieszać oliwę,
musztardę, miód i ocet , a następnie doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
3. Na patelni usmażyć boczek bez tłuszczu
jeśli nie jest zbyt chudy. Ma być przyrumieniony i dość chrupiący. Wyjąć boczek
na talerzyk, a w tłuszczu ze smażenia boczku usmażyć z obu stron kaszankę.
4. W tym czasie, gdy kaszanka się smaży, na osobnej patelni na
maśle zrumienić odrobinę kawałki jabłek, posypując je uprzednio cukrem (ok. 5
minut). Mają być miękkie.
5. Kapustę wymieszać w garnku z dressingiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
6. Zaaranżować składniki dania na talerzu: ciepłą
kapustę ułorżyć na talerzach, posypać kawałkami boczku, a na niej ułożyć
karmelizowane jabłka i usmażoną kaszankę. Posypać posiekanymi orzechami
laskowymi.