Strony

środa, 9 stycznia 2013

Dynia z chorizo pod owsiano parmezanowym crumble



Dynia ponownie i zapowiedziany poprzednio przepis.
Powiem tyle, pyszne, pyszne i raz jeszcze pyszne! Neutralna słodkawa dynia i zdecydowane jakże charakterystyczne chorizo! A do tego kruszonka z płatków owsianych. Użyłam płatków Montignaca, które są wyjątkowo miękkie w porównaniu do innych ekologicznych płatków, które kupuję. Z reguły nie widzę różnicy smakowej, czy jakościowej pomiędzy Montignackiem, a innymi ekologicznymi odpowiednikami określonych produktów, to jednak w przypadku płatków owsianych różnica zdecydowanie jest.

W kolejnym sezonie dyniowym danie to na pewno kilka razy powtórzę, podobnie jak wyżej wspomniany gulasz dyniowy z jarmużem.

Przepis od miss coco z moimi drobnymi zmianami w zakresie proporcji.



 

Składniki na (3-4 porcje):

- ok. 400 g. dyni pokrojonej w kostkę;
- ½ pora lub jeden mały, cienki por – pokrojony w krążki;
- cukinia – pokrojona w kostkę;
- ½ większej cebuli – pokrojonej w kostkę;- 2 ząbki czosnku – drobno posiekane;
- ok. 100 g chorizo  - pokrojonego w półplasterki (łączę łagodne i ostre) ;
- olej do smażenia;
- sól, pieprz;

na kruszonkę:

- ok. 50 -70 g. masła;
- 70 g. mąki;
- 70 -100 g. płatków owsianych;
- ok. 50 g. tartego parmezanu;
- ok. 35 - 40. g ziaren słonecznika, pestek dyni, sezamu lub siemienia lnianego;



Wykonanie:

1. Na oleju podsmażyć cebulę, następnie dodać pora, dynię i czosnek. Całość  poddusić przez ok. 7 - 10 minut. Następnie dodać cukinię i chorizo, ewentualnie posolić, przyprawić pieprzem do smaku i dalej dusić warzywa pod przykryciem dodając odrobinę wody, co zapobiegnie przypaleniu. Warzywa dusić 5-10 minut na pół – twardo, będą jeszcze dochodzić w piekarniku.

2. Przygotować kruszonkę: masło, mąkę, płatki owsiane, parmezan i mieszankę ziaren wyrobić rękami na kruszonkę.

3. Żaroodporne naczynie spryskać olejem, ułożyć w nim warzywa i przykryć je kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na ok. 20 minut, aż góra się odrobinę przyrumieni.


 

Można podawać z tartą marchewką. U mnie w dwóch wersjach – dla mnie tarta na grubych oczkach z jogurtem wymieszanym z chrzanem z pestkami słonecznika albo polana świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, dla męża tarta na drobnych oczkach (o zgrozo) z cukrem – nawyk z dzieciństwa -  i z sokiem z cytryny, o którym nie wie J.



1 komentarz: