Dynia nareszcie podbiła moje podniebienie. Po
ok. 4 latach dawania jej szansy w różnych zupach i innych, choć niewielu
potrawach, znalazłam 2 takie, które uznaję za prawdziwe objawienie. Zresztą
szeroko rozumiana rodzina także. Oba dania też z sukcesem serwowałam gościom.
No i co ważne jadły oba dania z dynią Jadka i Niejadka!
Dziś pierwsze z wspomnianych dań, a to
wegeteriański gulasz z dynią, fasolą i jakże rzadko wykorzystywanym w kuchni polskiej
mega zdrowym i wartościowym jarmużem. Może jeszcze pomimo początku zimy
jest gdzieś do dostania.
Przepis pochodzi od Wegeterianki i jest
podobnie genialny jak jej gulasz z ciecierzycy z
kiszonymi ogórkami.
Składniki na 3-4 osoby:*
- niecała szklanka białej fasoli średniej – namoczonej na noc i ugotowanej;- ok. 5-8 liści jarmużu – z wyciętymi środkowymi nerwami i drobno posiekanymi;
-
ok. 500-800 ml. passaty pomidorowej lub nieco
mniej soku pomidorowego;
-
500 g. dyni hokkaido lub innej – obranej
i wypestkowanej;
- średnia cebula – pokrojona w kostkę;
-
łyżeczka łagodnej wędzonej papryki;
- 2 duże ząbki czosnku – drobno posiekane;
- 2 liście laurowe;
-
2 ziarenka ziela angielskiego;
- garść posiekanej natki pietruszki (opcja);
-
olej do smażenia;
- sól, pieprz;
dodatkowo:
-
kasza gryczana
* proporcje
podaję z moimi zmianami
Wykonanie:
1. Pokrojoną dynię należy
wymieszać z olejem do smażenia (używam oleju w sprayu), posypać szczyptą soli i
pieprzu, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do ok.
200 stopni przez mniej więcej 30 minut. W czasie pieczenia trzeba
dynię przynajmniej raz przemieszać.
2. W dużym rondlu na oleju podsmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać wędzoną paprykę i posiekane liście
jarmużu. Dusić przez kilka minut do zmięknięcia liści. Następnie dodać dynię,
fasolę wraz z wodą, w której się gotowała, passatę, odrobinę soli, liście laurowe
i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut do uzyskania
pożądanej miękkości jarmużu.
3. Po tym czasie dodać czosnek
i posiekaną natkę pietruszki i dusić jeszcze przez kilka minut. Następnie
doprawić solą i pieprzem.
4. Serwować z kasza gryczaną
paloną lub niepaloną.
Lubię jarmuż. Masz rację, że jest szalenie rzadko używany w naszej kuchni. Fajne danie.
OdpowiedzUsuńDorliczko, może gdyby był łatwiej dostępny, ale niestety prawie nigdzie go nie można uświadczyć, a jeśli już to przez krótki okres. Faktycznie najlepszym rozwiązaniem byłaby własna dzialka, ale nie każdy ma takowa i do tego smykałkę do ogrodnictwa.
UsuńPrzepis na pewno do wykorzystania, bo mam jarmuz na dzialce. Podobny zestaw tj fasole+ dynie z dodatkiem mleka kokosowego i sosem rybnym robie kazdego roku To jedno z moich ulubionych dyniowych curry.
OdpowiedzUsuńThiessa, to wydaje się, że podobny zestaw, ale diametralnie iny smak z mlekiem kokosowym, sosem rybnym i bez jarmużu! Ale faktycznie na podobnej bazie można robić zupełnie inaczej smakujące potrawy.
UsuńBardzo oryginalny zestaw warzyw. Super.
OdpowiedzUsuńOlka, ja sama też nie wpadłabym na taką kompozycję, a nie spróbowanie tego byłoby prawdziwą stratą.
OdpowiedzUsuńWszystkiego Najlepszego W Nowym Roku!!!!!!!
OdpowiedzUsuń