Strony

piątek, 4 stycznia 2013

Gulasz późnojesienny z dynią, jarmużem i fasolą


Dynia nareszcie podbiła moje podniebienie. Po ok. 4 latach dawania jej szansy w różnych zupach i innych, choć niewielu potrawach, znalazłam 2 takie, które uznaję za prawdziwe objawienie. Zresztą szeroko rozumiana rodzina także. Oba dania też z sukcesem serwowałam gościom. No i co ważne jadły oba dania z dynią Jadka i Niejadka!
Dziś pierwsze z wspomnianych dań, a to wegeteriański gulasz z dynią, fasolą i jakże rzadko wykorzystywanym w kuchni polskiej mega zdrowym i wartościowym jarmużem. Może jeszcze pomimo początku zimy jest gdzieś do dostania.


Przepis pochodzi od Wegeterianki i jest podobnie genialny jak jej gulasz z ciecierzycy z kiszonymi ogórkami.







Składniki na 3-4 osoby:*
 

- niecała szklanka białej fasoli średniej – namoczonej na noc i ugotowanej;- ok. 5-8 liści jarmużu – z wyciętymi środkowymi nerwami i drobno posiekanymi;

- ok. 500-800 ml. passaty pomidorowej lub nieco mniej soku pomidorowego;

- 500 g.  dyni hokkaido lub innej – obranej i wypestkowanej;

 - średnia cebula – pokrojona w kostkę;

- łyżeczka łagodnej wędzonej papryki;

- 2 duże ząbki czosnku – drobno posiekane;

- 2 liście laurowe;

- 2 ziarenka ziela angielskiego;

- garść posiekanej natki pietruszki (opcja);

- olej do smażenia;

- sól, pieprz;
dodatkowo:

- kasza gryczana

* proporcje podaję z moimi zmianami

Wykonanie:

1. Pokrojoną dynię należy wymieszać z olejem do smażenia (używam oleju w sprayu), posypać szczyptą soli i pieprzu, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni przez mniej więcej 30 minut. W czasie pieczenia trzeba dynię przynajmniej raz przemieszać.

2. W dużym rondlu na oleju podsmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać wędzoną paprykę i posiekane liście jarmużu. Dusić przez kilka minut do zmięknięcia liści. Następnie dodać dynię, fasolę wraz z wodą, w której się gotowała, passatę, odrobinę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut do uzyskania pożądanej miękkości jarmużu.

3. Po tym czasie dodać czosnek i posiekaną natkę pietruszki i dusić jeszcze przez kilka minut. Następnie doprawić solą i pieprzem.

4. Serwować z kasza gryczaną paloną lub niepaloną.




7 komentarzy:

  1. Lubię jarmuż. Masz rację, że jest szalenie rzadko używany w naszej kuchni. Fajne danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorliczko, może gdyby był łatwiej dostępny, ale niestety prawie nigdzie go nie można uświadczyć, a jeśli już to przez krótki okres. Faktycznie najlepszym rozwiązaniem byłaby własna dzialka, ale nie każdy ma takowa i do tego smykałkę do ogrodnictwa.

      Usuń
  2. Przepis na pewno do wykorzystania, bo mam jarmuz na dzialce. Podobny zestaw tj fasole+ dynie z dodatkiem mleka kokosowego i sosem rybnym robie kazdego roku To jedno z moich ulubionych dyniowych curry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thiessa, to wydaje się, że podobny zestaw, ale diametralnie iny smak z mlekiem kokosowym, sosem rybnym i bez jarmużu! Ale faktycznie na podobnej bazie można robić zupełnie inaczej smakujące potrawy.

      Usuń
  3. Olka, ja sama też nie wpadłabym na taką kompozycję, a nie spróbowanie tego byłoby prawdziwą stratą.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego Najlepszego W Nowym Roku!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń