Delikatna konsystencja i lekkość, to główne
cechy sernika. Jest jak pianka, a przy tym wilgotny. To doskonała letnia
odmiana sernika, który świetnie łączy się z owocami, w przeciwieństwie do
sernika klasycznego – cięższego, aksamitnego, współgrającego z bakaliami. Jego
tajemnica tkwi w sposobie pieczenia – długo i w niskiej temperaturze oraz w
sposobie wykonania – z minimalnym napowietrzeniem.
W ubiegłym tygodniu piekłam sernik 2 razy i
znikał w przeciągu 2 dni. Za pierwszym razem piekłam w mini blaszkach, co
niewątpliwie dodało uroku wypiekom obsypanym świeżymi jagodami i cukrem pudrem.
Przepis z Kwestii Smaku. Cytuję w oryginale, choć ja
dokonałam zmian – u mnie połączony twaróg 500 g., z mascaropne 250 g. i 3 łyżkami
jogurtu greckiego formy TOTAL, do tego kremówka jak w przepisie i inne
konsekwentnie do zmniejszonej ilości sera zmniejszone proporcje innych
sklądników.
Składniki:
Masa serowa:
- 200 g drobnego cukru - u mnie brązowy;
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
lub pszennej lub budyniu - u mnie budyń;
- 5 jajek;
- 125 ml (1/2 szklanki) śmietanki
kremówki 30% lub 36% gęstej;
- aromat wanilii: 3
łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski
wanilii, lub/i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej czy torebka cukru
waniliowego z prawdziwą wanilią;
oraz
- 350 g. jagód;
- cukier 1/5 szklanki;
Wykonanie:
1. Jagody umyć. Połowę przełożyć do rondelka i
wymieszać z cukrem. Postawić na ogniu, gotować do zgęstnienia. Odstawić do
wystygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na
średnich obrotach, aż masa
będzie gładka i jednolita przez około 2
minuty, następnie dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach
przez około 30 sekund po każdym jajku.
2. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki blaszki natłuścić i
wysypać wg wyboru otrębami, mąką, bułką
tartą. Masę wylać do przygotowanej formy, następnie przygotowany mus jagodowy nakładać delikatnie łyżką na wierzch masy i delikatnie rozsmarować nożem. Sernik wstawić do środkowej części
piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec
przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120
stopni i piec przez kolejne 1 i
1/2 godziny, do czasu aż masa
serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
3. Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ustawić
na kratce, ostudzić. Gdy będzie całkowicie
wystudzony, wstawić do lodówki
na całą noc.
4. Podawać z owocami oprószonymi cukrem pudrem
lub z sosem jagodowym
zrobionym jak powyżej.
Mini serniczki na zdjęciach z uwagi na
wielkość piekłam ok. godziny, co było wystarczające. Czas pieczenia trzeba
dostosować do twarogu jakiego się użyje i wielkości blaszki.
W serniczkach jest ciasteczkowy spód, za którym
my z mężem nie szalejemy, ale nasze i nie tylko nasze dzieci uwielbiają go.
Serniki piekłam za pierwszym razem dla moich dziewczyn i ich koleżanek, zatem
spód musiał być.
serniczek cudownie się prezentuje, a w smaku jest pewnie jeszcze lepszy ! *-*
OdpowiedzUsuńśliczne i bardzo apetyczne serniczki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
i zapraszam do siebie :
http://myszkagotuje.blogspot.com
http://kosmetyczkamyszki.blogspot.com
Dobra puenta.
OdpowiedzUsuń