Strony

środa, 23 października 2013

Sezonowa lasagna z kurkami



Tą lasagne robię od roku w sezonie kurkowym  przynajmniej raz. W tym raku zrobiłam dwukrotnie, bowiem raz wersję zmieniłam i dodałam przełożenie bobowe i ta wersja właśnie jest na zdjęciach.




Inspiracja z Kwestii Smaku.

Składniki na 4 osoby:
 
- makaron lasagne – co najmniej 12 płatów – najlepiej pełnoziarnisty;
- cebula- pokrojona w drobną kostkę;
- 2 ząbki czosnku  - posiekane drobno;
- ok. 350 – 400 g. kurek - umytych, osuszonych i pokrojonych na mniejsze części;
- ok. 80 g. parmezanu;
- ok. 200 g. sera koziego lub ricotty albo mieszanki obu;*
 - sól, pieprz do smaku;
- mleko – kilka łyżek;
- rozmarynnajlepiej świeży;
- olej do smażenia;
- orzeszki piniowe – zastąpiłam tym razem pekanami – kilka łyżek – posiekanych z grubsza;

opcjonalnie na warstwę bobową:

bób ok. 250 g. – uparowany lub ugotowany i wyłuskany, mięta świeża drobno posiekana, ząbek czosnku – posiekany, ok. 100 g. ricotty;


* dla mnie serek kozi, zwłaszcza z rolady pleśniowej ma dominujący, charakterystyczny smak, więc daję jedynie część serka koziego i dużo ricotty, co pozwala mi delektować się smakiem kurek nie zdominowanych przez serek


Wykonanie:

1. Na rozgrzanym oleju na patelni należy podsmażać kurki do odparowania, następnie dodać cebulę i czosnek smażyć do zeszklenia, dodać ½ orzechów, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem. Odstawić.

2. Z farszu kurkowego wziąć 1/3 i zmiksować w blenderze wraz z mlekiem i  parmezanem.

3. Pozostały farsz kurkowy wymieszać z rozdrobnionym serkiem kozim lub z ricottą, doprawiając w razie potrzeby.

4. Podgotować płaty lasagne, a następnie na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować odrobinę zmiksowanego farszu kurkowego, na to nałożyć płaty lasagne, a na nie warstwę farszu kurkowego z serkiem kozim/ ricottą. Ponownie ułożyć płaty lasagne i raz jeszcze warstwę farszu kurkowego. Całość przykryć ostatnią warstwą lasagne. Wierzch makaronu wysmarować zmiksowanym farszem kurkowym, posypać orzechami.

5. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

6. W przypadku robienia warstwy bobowej, należy ugotowany bób rozgnieść praską do kartofli wraz z pozostałymi składnikami – miętą, czosnkiem, ricottą i doprawić. Tą warstwę należy położyć jako pierwszą na płatach lasagne, kolejna to farsz kurkowy. W razie robienia tej warstwy, należy zmniejszyć ilość warstwy kurkowej, gdyż potrzebna będzie tylko do jednego przełożenia.








2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie, muszę wypróbować wersję z kurkami, na pewno pyszna, u mnie dziś też makaronowo, cannelloni wg Pascala, również pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To był naprawdę przyjemny tekst do czytania! Dziękuję autorowi za tę wspaniałą lekcję. Pozdrawiam serdecznie!


    Wejdź na stronę,
    Obejrzyj film, Zarezerwuj tera,
    Zobacz nasze nowości

    OdpowiedzUsuń