Użyłam wprawdzie jej do kartofli, które nie wpisują się w rodzaj potrawy, do której szalwia pasuje, ale jak dla mnie to połączenie bylo bardzo udane. Może dlatego, że doskonale połączyła się z delikatnym tłuszczem na katoflach, a zgodnie z tym co autorka w/w książki pisze, szałwia świetnie nadaje się z rozpuszczonym masłem do polania grilowanych potraw.
Składniki na 2 osoby:
- zielona fasolka szparagowa,
- żółta fasolka szparagowa,
- bób,
- kartofelki,
- ½ malej cebuli, pokrojonej w półplasterki,
- 4 jajka,
- olej,
- szafran;
- ewentualnie sól, pieprz;
- ewentualnie oliwa z oliwek do serwowania.
* ilość warzyw i proporcje wg upodobań.
.jpg)
Wykonanie:
1. Wybrać najmniejsze kartofelki, nie obierać, tylko wyszorować szczoteczką. Jeśli są zupełnie malutkie, zostawić w całości, a jeśli ciut większe przekroić na pół. Następnie obsypać szałwią i delikatnie odrobiną soli.
2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem do pieczenia. Ja używam dozownika z rozpylaczem – bardzo praktyczne urządzenie. Następnie do naczynia włożyć kartofelki, wypełniając nimi ok. połowę naczynia, skropić je olejem. Naczynie wstawić do piekarnika. Po ok. 15 minutach do naczynia w jego drugiej części włożyć cebulę, aby się odrobinę podpiekła.
3. Ugotować na parze warzywa al dente. Bób gotuje się najkrócej, zaledwie 3-4 minuty. Gdy kartofelki będą już miękkie, tj. po około 20 minutach zapiekania, do części naczynia, w której znajduje się cebula, włożyć uparowane warzywa i wymieszać cebulą, a następnie skropić odrobiną oleju. Zmniejszyć ogrzewanie do 180 stopni i zapiekać jeszcze 10
4. Ostatnią rzeczą, tuż przed wyjęciem warzyw z piekarnika jest zrobienie jajek w koszulkach. Tym razem robiłam je w mniejszej ilości wody, co powoduje, że żółtko nie zostaje całkiem zakryte przez białko. W tym celu należy zagotować wodę w garnku z szerokim dnem, wlaną do wysokości ok. 4 cm. Dodać łyżkę octu winnego. Jajka po kolei wbijać do filiżanki, a następnie delikatnie przelewać do garnka z gotującą wodą. Gotować ok. 2 minuty, wówczas jajka będą miały lejące żółtko.
Tylko opis tego banalnego dania jest taki długi, ale samo wykonanie to chwilka.
Smacznego!
Świetny pomysł na obiad lub kolację w letni dzień. Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńniesamowicie lubię tego typu posiłki :)
OdpowiedzUsuńziemniaczki.. pyszności
OdpowiedzUsuń