Składniki (dla dwóch osób):
- dwa filety łososia ok. 150 g. każdy;
- kilka papatów – w zależności od wielkości ( u mnie jedne bardzo duży);
- pęczek bazyli;
- imbir;*
- ząbek czosnku;*
- miód*;
- garść migdałów;
- sól, pieprz;
- cytryna;
- oliwa z oliwek;.
*ilość imbiru i czosnku, a także miodu zależna od smaku, ja dałam jeden duży ząbek czosnku, bo chciałam, by dominował imbir, ale mogą być dwa, dałam łyżeczkę miodu.
U mnie marchewka w dwóch odmianach tj. na słodko i z chrzanem z pestkami słonecznika oraz seler z jogurtem i orzeszkami ziemnymi.
Wykonanie:
1. Filety ryby umyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
2. Pataty obrać i ugotować na parze. Uwaga, gotują się znacznie szybciej niż zwykłe kartofle.
3. Rybę przyrządzić na parze parując przez 10 minut.
4. W tym czasie przygotować pesto. W pierwszej kolejności mielę w blenderze migdały. Można też skorzystać z gotowych mielonych migdałów. Następnie wrzucam pozostałe składniki: miód, czosnek, imbir, oliwę z oliwek. Sos można zagęścić migdałami, a rozrzedzić oliwą.
5. Gorącą rybę i pataty należy wyłożyć na talerz i polać pesto.
Smacznego!!!!