O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

wtorek, 30 lipca 2013

Na jagody – sernik w wersji lekkiej, wolnopieczony


Delikatna konsystencja i lekkość, to główne cechy sernika. Jest jak pianka, a przy tym wilgotny. To doskonała letnia odmiana sernika, który świetnie łączy się z owocami, w przeciwieństwie do sernika klasycznego – cięższego, aksamitnego, współgrającego z bakaliami. Jego tajemnica tkwi w sposobie pieczenia – długo i w niskiej temperaturze oraz w sposobie wykonania – z minimalnym napowietrzeniem.
W ubiegłym tygodniu piekłam sernik 2 razy i znikał w przeciągu 2 dni. Za pierwszym razem piekłam w mini blaszkach, co niewątpliwie dodało uroku wypiekom obsypanym świeżymi jagodami i cukrem pudrem.

Przepis z Kwestii Smaku. Cytuję w oryginale, choć ja dokonałam zmian – u mnie połączony twaróg 500 g., z mascaropne 250 g. i 3 łyżkami jogurtu greckiego formy TOTAL, do tego kremówka jak w przepisie i inne konsekwentnie do zmniejszonej ilości sera zmniejszone proporcje innych sklądników.

Składniki:



Masa serowa:


- 1 kg sera twarogowego;
- 200 g drobnego cukru  - u mnie brązowy;
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej lub budyniu  - u mnie budyń;
- 5 jajek;
- 125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36% gęstej;
- aromat wanilii: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub/i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej czy torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią;

 oraz

- 350 g. jagód;
- cukier 1/5 szklanki;

 

Wykonanie:

1. Jagody umyć. Połowę przełożyć do rondelka i wymieszać z cukrem. Postawić na ogniu, gotować do zgęstnienia. Odstawić do wystygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, następnie dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym jajku.
2. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki blaszki natłuścić i wysypać  wg wyboru otrębami, mąką, bułką tartą. Masę wylać do przygotowanej formy, następnie przygotowany mus jagodowy nakładać delikatnie łyżką na wierzch masy i delikatnie rozsmarować nożem. Sernik wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
3. Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzony, wstawić do lodówki na całą noc.
4. Podawać z owocami oprószonymi cukrem pudrem lub z sosem jagodowym zrobionym jak powyżej.



Mini serniczki na zdjęciach z uwagi na wielkość piekłam ok. godziny, co było wystarczające. Czas pieczenia trzeba dostosować do twarogu jakiego się użyje i wielkości blaszki.





W serniczkach jest ciasteczkowy spód, za którym my z mężem nie szalejemy, ale nasze i nie tylko nasze dzieci uwielbiają go. Serniki piekłam za pierwszym razem dla moich dziewczyn i ich koleżanek, zatem spód musiał być.




3 komentarze:

  1. serniczek cudownie się prezentuje, a w smaku jest pewnie jeszcze lepszy ! *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne i bardzo apetyczne serniczki!
    Pozdrawiam
    i zapraszam do siebie :
    http://myszkagotuje.blogspot.com
    http://kosmetyczkamyszki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails