Niedawno za sprawą Hani-Kasi dowiedziałam się o istnieniu mini bakłażanów. Jakże byłam niepocieszona, gdy okazało się, że są, ale nie na Śląsku. A ja tak uwielbiam takie nowinki, jestem przeszczęśliwa próbując nowe produkty dotychczas nieznane lub nie używane. Oboje z mężem uważnie testujemy i rozważamy, czy dana „nowinka” zagości na naszym stole ponownie.
No i szczęście się do mnie uśmiechnęło, niespodziewanie bowiem natknęłam się na mini bakłażany w Kuchniach Świata w Krakowie.
Mnini bakłażany – te okrągłe ze skórką w paseczki – są pyszne. Mają posmak bakłażana, ale coś jeszcze wyjątkowego w sobie. Może są bardziej owocowe poprzez zawartość pesteczek, którymi są całe wypełnione. Natomiast mini bakłażany stanowiące miniaturę tych mi znanych, okazały się nie różnić w smaku jakość szczególnie od swoich większych kuzynów.
No i szczęście się do mnie uśmiechnęło, niespodziewanie bowiem natknęłam się na mini bakłażany w Kuchniach Świata w Krakowie.
Mnini bakłażany – te okrągłe ze skórką w paseczki – są pyszne. Mają posmak bakłażana, ale coś jeszcze wyjątkowego w sobie. Może są bardziej owocowe poprzez zawartość pesteczek, którymi są całe wypełnione. Natomiast mini bakłażany stanowiące miniaturę tych mi znanych, okazały się nie różnić w smaku jakość szczególnie od swoich większych kuzynów.
A oto prosta sałatka z bakłażanami w roli głównej. Stanowić miała dodatek do naszej kolacji z okazji kolejnej rocznicy bycia razem, a okazało się, że dodatkiem stały się wszystkie pozostałe afrodyzjakowe przekąski, nawet specjalnie na tą okazję kupiony kawior z łososia (ten z jesiotra na razie w sferze marzeń).
Składniki dla 2 osób:
- spora ilość sałaty lodowej;
- paczka mini bakłażanów w kształcie kulek
- paczka mini bakłażanów w znanym kształcie;
- ½ większej cukinii pokrojonej w plastry;
- sól, pieprz.
składniki na pesto:
- 60 ml oliwy z oliwek extra virgin lub więcej;
- 2-3 łyżki tartych migdałów;
- ząbek czosnku;
- 2 garście rucoli;
- łyżeczka soku z cytryny;
- łyżeczka miodu;
- 4 oliwki kazamata nadziewane suszonymi pomidorami;
- sól, pieprz.
Wykonanie:
1. Mini bakłażany dokładnie umyć. Małe można obrać, gdyż mają twardą skórkę, co jednak przy dość długim grillowaniu nie jest konieczne. Większe pokroić w plasterki ok. 3-4 mm.
2. Bakłażany włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i gillować na folii aluminiowej, aż zmiękną ok. 12-18 minut. Okrągłe w skórkach należy włożyć o kilka minut wcześniej. D o bakłażanów po ok. 5 minutach grillowania dołączyć pokrojoną w podobnej grubości plastry cukinię. Po grillowaniu wyjąć bakłażany i cukinię z piekarnika i pozostawić kilka minut do ostygnięcia.
3. W tym czasie na talerzach rozłożyć równomiernie sałaty.
4. Przygotowanie pesto: w blenderze zmiksować składniki Pesto. Doprawić do smaku.*
5. Na sałaty rozlać odrobinę pesto, następnie rozłożyć bakłażany, cukinię i ponownie polać warzywa pesto.
* Pesto wychodzi dość ostre w smaku, dlatego łyżeczka miodu trochę złagodziła jego smak. Jednak pesoto o mocnym smaku dobrze się skomponowało z dość neutralnymi składnikami sałatki.
- 60 ml oliwy z oliwek extra virgin lub więcej;
- 2-3 łyżki tartych migdałów;
- ząbek czosnku;
- 2 garście rucoli;
- łyżeczka soku z cytryny;
- łyżeczka miodu;
- 4 oliwki kazamata nadziewane suszonymi pomidorami;
- sól, pieprz.
Wykonanie:
1. Mini bakłażany dokładnie umyć. Małe można obrać, gdyż mają twardą skórkę, co jednak przy dość długim grillowaniu nie jest konieczne. Większe pokroić w plasterki ok. 3-4 mm.
2. Bakłażany włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i gillować na folii aluminiowej, aż zmiękną ok. 12-18 minut. Okrągłe w skórkach należy włożyć o kilka minut wcześniej. D o bakłażanów po ok. 5 minutach grillowania dołączyć pokrojoną w podobnej grubości plastry cukinię. Po grillowaniu wyjąć bakłażany i cukinię z piekarnika i pozostawić kilka minut do ostygnięcia.
3. W tym czasie na talerzach rozłożyć równomiernie sałaty.
4. Przygotowanie pesto: w blenderze zmiksować składniki Pesto. Doprawić do smaku.*
5. Na sałaty rozlać odrobinę pesto, następnie rozłożyć bakłażany, cukinię i ponownie polać warzywa pesto.
* Pesto wychodzi dość ostre w smaku, dlatego łyżeczka miodu trochę złagodziła jego smak. Jednak pesoto o mocnym smaku dobrze się skomponowało z dość neutralnymi składnikami sałatki.
Też lubię takie nowości
OdpowiedzUsuńUrocze te małe bakłażany. One już takie są miniaturki, tzn. już więcej nie urosną?
OdpowiedzUsuńCiekawe polączenie smaków.
Ale bajer! Nie wiedziałam że jest coś takiego, a bakłażany uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie prezentuje się Twoje danie!
OdpowiedzUsuńA propos mini bakłażanów, to też trafiłam na takie ostatnio, tyle że moje były w fioletowo-białe paseczki. Upiekłam je w całości w piecu i były pycha!
Pozdrawiam serdecznie,
SWS
jak ekstrawagancko i ekskluzywnie brzmi :) no i wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSalatka jak zwykle bardzo ciekawa a baklazany wole jednak tradycyjne. Mam juz je wszystkie przetestowane i zaleta tych zwyczajnych jest to, ze nie trzeba ich wczesniej solic. W tych malych niestety czuje goryczke.
OdpowiedzUsuńŚliczne te bakłażanki! Trafiłaś na inne rodzaje niż ja.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa.
OdpowiedzUsuńLashquin - one są takie mini i na peweno już nie urosną.
MZ, jJa całkiem niedawno dowiedzialam się, ze coś takkiego jak mini bakłażany istnieje, nastęnie z internetu dowiedzialam się, ze odmian jest kilka lub kilkanaście tych mini. Dla mnie niedostępne, ale i tak jestem przeszczęsliwa, ze udalo mi się dostać te dwa rodzaje:)
Thiesso, zazdroszczę Ci, że mialaś możłiwość popróbować tak wiele ciągle na naszym tynku nbiedostępnych warzyw. Niestety Katowice są gorzej zaopatrzone niż Wrocław, co więcej jest tylko jeden niewydolny sklepik, w ktorym są warzywa eko. Porażka. Może się to kiedyś zmieni.
Haniu- kasiu, sądziłąm, zę te z paseczkami, to te same co u Ciebie :).
OdpowiedzUsuńpierwszy raz takie małe widzę...
OdpowiedzUsuńale podoba mi się ich podanie. co za smakowitości!