O mnie

Katowice, Śląskie, Poland

niedziela, 31 października 2010

Kaki, domowe pesto z bazylii i sałatka


Kaki już jadłam wcześniej, ale jakoś tak nie za bardzo wiedziałam jak go wykorzystać w kuchni. Tym razem postanowiłam się mu przyjrzeć bardziej i zakwalifikować na własne potrzeby. Okazuje się, że kaki (hurma, persymona) rdzennie pochodzi z Chin i Japonii, a do Europy dotarł za sprawą wpraw krzyżowych. Obecnie jest uprawiany nie tylko w Japonii, Chinach, Korei i innych miejscach Azji, ale i w Basenie Morza Śródziemnego, USA i innych zakątkach. Owoce przypominają wyglądem pomidor z czterema listkami po spodniej stronie. Miąższ jest lekko twardawy, bardzo słodki i ma konsystencję galaretowatą.
Smak owocu określa się jako smak „pomiędzy pomidorem, a morelą”. Wykorzystywany jest głównie do wszelkich konfitur, dżemów i galaretek. Często dodaje się go do sosów słodko-kwaśnych. Występują dwie główne odmiany – jedna z taniną cierpka, druga bez - słodka.

Owoc zawiera 19% cukrów (tyle samo glukozy i fruktozy), karoteny, wapń i witaminę A i C (19 mg/ 100 mg), 100 g owocu dostarcza 73 kalorie.

Więcej tu: http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/kaki1.htm .

Wiedziałam, że dżemu, ani galaretki na pewno nie zrobię, więc wykorzystałam ten owoc po prostu do sałatki, która uzyskała słodką kuszącą nutę w smaku. I już wiem, że mój sposób na kaki, to sałatki. Może kiedyś się pokuszę o jakiś sos, ale na dziś to sałatka.


Składniki (dla 2 osób):

sałatka:

- owoc kaki obrany i pokrojony w ósemki;
- ½ opakowania kiełków – u mnie brokuła i lucerny;
- kilka listków sałaty dębowej.

Wykonanie:

Sałatę z kiełkami wymieszać na indywidualnych talerzykach lub w misce sałatkowej. Na wierzchu rozłożyć kaki.

pesto:

- 2/3 pęczka bazylii;
- ząbek czosnku;
- 2 łyżki zmielonych orzechów – u mnie migdały;
- ok. 4 łyżki oliwy z oliwek;
- sól, pieprz;
- 1- 3 łyżek jogurtu;
- ½ lub mała łyżeczka miodu.

Wykonanie:

Składniki pesto zmiksować. Ja oliwę i jogurt dozuję, w zależności od tego jaką konsystencję chcę osiągnąć.

Sałatkę obficie skropić pesto.


Zajadać się. Mniam i na zdrowie, bo tu orzechy, kiełki, oliwa, czosnek … – na samo zdrowie na talerzu!!!

Poprzez dodatek miodu pesto ma słodkawy smak, który ciekawie komponuje się z bazylią i czosnkiem.

5 komentarzy:

  1. Calkiem niezwy ten Twoj sposob na persymone (wole ta nazwe, kaki zle mi sie kojarzy). Do tej pory jadalam solo i nawet zbytnio sie nie zastanawialam nad innym wykorzystaniem.

    OdpowiedzUsuń
  2. nazwa persymona o wiele ładniejsza. kojarzy mi się z jakąś orientalną księżniczką;) obowiązkowo będę musiała wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis. Zawsze mam problem, do czego wykorzystac kaki (oprocz przetworow), a tu prosze, taka fajna salatka.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziewczyny, faktycznie nazwa persymona brzmi lepiej i zgadzam się Panno Malwino, że jak imię księżniczki :). Owoc fajny i do salatek jeśli się chce słodkiej nuty, świetny.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails