O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

piątek, 9 grudnia 2011

GULASZ Z MÜNSTERLAND





Dziś kolejne danie z mięsem, tym razem z kuchni Niemieckiej – gulasz od Kwiecienki, która przepis znalazła w gazecie ("Kochen & Genießen", 11/2009).
Powiem tylko – gulasz jest REWELACYJNY!
Co w tym gulaszu jest wyjątkowego? Charakterystyczne nuty smakowe ogórka konserwowanego i pieczarek, która bardzo mi odpowiadają, żeby nie powiedzieć, że wręcz uwielbiam dania z ogórkami kiszonymi, czy konserwowanymi, jak np. ten gulasz z ciecierzycą.
No i fantastyczny sos – jest go niewiele, w trakcie duszenia musiałam kilka razy dolewać wody, bo mięso i chleb wchłaniały płyn, jednak sos jest nie tylko pyszny, ale w szczególny sposób gęsty. Dla mnie bomba.
Skład podaję w oryginale, jednak ja dostosowałam do 4 osób, dałam jak zawsze polędwicę wołową, a poandto pomniejszyłam co nieco ilość mięsa oraz cebulki perłowej, wiedząc, że nie wszyscy będą jej amatorami.


Składniki na 6 porcji:

;, -  1,5 kg mięsa na gulasz – dałam polędwicę wołową 
   - pokrojone w większą kostkę;3 średnie cebule – posiakane;
-  -  75-100g wędzonego boczku – pokrojony w kostkę;
   - 400g pieczarek – pokrojone w plasterki;
-  - 2 3 łyżki oleju do smażenia;
- - 3 kromki pumpernikla – zastąpiłam chlebem Montignacka
-  - 1 butelka (0,33l) ciemnego piwa;
-  - 4 ogórki konserwowe – pokrojone w kostkę;
   - 1 słoik (ok.400g) cebulki perłowej;
  - sól, pieprz;
- - 0,5 l wody.




   Wykonanie:


1. Mięso podsmażyć na oleju doprawić solą i pieprzem, odstawić.
2. Boczek, cebulę i pieczarki podsmażyć na tłuszczu, na którym smażyło sie mięso.
3. Mięso ponownie włożyć i razem dalej podsmażać. W tym czasie nad gulaszem pokruszyć pumpernikiel. Dolać 1/2 litra wody oraz piwo i wymieszać. Gulasz przykryć i wstawić na ok.2h do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (ja zostawilam go na płycie z barku czasu na niecałą godzinę).
4. Cebulki perłowe razem z ogórkami dodać do gulaszu na 5 minut przed końcem gotowania (dałam na ok. 15 min przedz kmońcem, bo chciałam aby cebulki nieco zmiękły, a danie przeszło ogórkami). Jeszcze raz doprawić do smaku.
Danie podawałam do wyboru z kaszą gryczaną niepalną, która świetnie się tu sprawdziła, dla osoby, która deklarowała niestrawności był zgodnie z życzeniem biały ryż, a dodatkowo był chleb, który nie cieszył się jednak powodzeniem.















6 komentarzy:

  1. jak ja Ci zazdroszczę takiego smakowitego obiadu!
    uwielbiam polędwicę wołową! uwielbiam ogórki konserwowe i uwielbiam pieczarki!
    czy mogę się wprosic na obiadek? ;) :P

    pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie.
    www.smakiempisane.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak dziewczyny gulasz był naprawdę cool!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie gulasz jest rewelacyjny... dziś znów go robię :) tylko dodaję mniej cebulki perłowej i robię to na ok. 25 minut przed końcem gotowania - smaki się lepiej przegryzają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy cieszę się, że i Tobie się spodobał przepis. Dla mnie szczególnie kuszące sa kwaskowate ogórki kiszone w tym gulaszu :). Pozdr.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails