O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

wtorek, 12 marca 2013

Pęczak i dynia - danie jednogarnkowe



Jako nowa (tegoroczna) i absolutna fanka dyni, próbuję wszelkich przepisów z jej udziałem, które wydają mi się warte wypróbowania. No i z reguły wybierając spośród wielu jakie znajduję w sieci i w książkach kulinarnych, trafiam na całkiem niezłe.
Ten przepis, choć przerobiony przeze mnie z sałatki serwowanej na zimno, na danie główne i podawane absolutnie na ciepło, zainteresował mnie z uwagi na użytą w nim kaszę jęczmienną. Dałam pęczak.

Inspiracją był przepis z BBC GF


Podaję moją wersję.





Składniki na ok. 4 osoby:


- dynia masłowa lub inna - pokrojona w kostkę – u mnie ok. 500-600 g.;
- ok. 120 g. -180 g. pęczaku;
- ok. 50 g. suszonych na słońcu pomidorów   pokrojonych w paski;
- 1/2 cebuli czerwonej – pokrojonej w kostkę;
- ok. 150 g. brokułów  - podzielonych na różyczki;
-  łyżka pestek dyni;
- pół łyżki małych kaparów z zalewy;
-  ok. 8- 10 czarnych oliwek;
- olej do smażenia;
- pęczek bazylii;
- sól i pieprz;

na sos:
- ocet balsamiczny;
- oliwa z oliwek;
- odrobina musztardy  z Dijon;
- ząbek czosnku – drobno posiekany;














Wykonanie:

1. W garnku na średnim ogniu  należy podsmażyć na odrobinie oleju cebulę, następnie dodać pęczak, zalać wodą i gotować.

2. W tym czasie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni należy włożyć dynię w naczyniu żaroodpornym, skropioną olejem do smażenia, lekko oprószoną solą i pieprzem. Dynię piec przez ok. 20 minut lub krócej -  do czasu, aż będzie odpowiednio miękka, jednakże powinna zachować swoją jędrność.

3. Gdy pęczak jest już niemal gotowy, należy do niego dodać brokuły, suszone pomidory, kapary, oliwki i pestki dyni oraz upieczoną dynię. Całość podgrzewać przez chwilę, ok. 5 minut, tak, by różyczki brokułów zdążyły nieco zmięknąć.

4. Po zdjęciu z ognia, danie doprawić dodając do niego składniki sosu wymieszane uprzednio w odrębnym naczyniu, bądź też dodane po kolei do potrawy. Ilość sosu i jego składników dopasowywałam do mojego smaku. W tym momencie należy też dodać co najmniej ½ listków bazylii. Pozostałymi ozdobić potrawę po nałożeniu na talerze.


Pęczak z dynią podawałam z sałatką z jarmużu, tartych jabłek, opiekanych orzechów włoskich z odrobiną jogurtu.

Nam i gościom potrawa jak najbardziej smakowała. Na pewno powtórzę ja w przyszłym sezonie. Waham się, czy smakowała mi bardziej od curry z dyni i ananasa, o którym w jednym z kolejnych postów. Mężowi z uwagi na bardziej wyraziste smaki, bardziej podeszło curry. Niejadce też , a to za sprawą słodkiego ananasaJ.




 
Danie powinno mieć, cytując z BBC GF: 301 kcal na porcję, 6 g. białka, 40 g. węglowodanów, 14 g. tłuszcz

ERRATA: dzięki komentarzowi uzupełniłam ilość pęczaku, nie podaję dokładnie, bo zmieniam ilość w podanych granicach, stosowanie do towarzystwa dla którego robię to danie.

4 komentarze:

Related Posts with Thumbnails