Ta pora roku pachnie kasztanami. A do tego dynia, która ciągle jeszcze jest dostępna i jarmuż. No i jestem w niebie. Tym razem znalazłam przepis na wykorzystanie dwóch z wymienionych składników - dyni i kasztanów. Ale już niebawem zrobimy sobie powtórkę z zeszłego roku w postaci pizzy z pesto kasztanowym z jarmużem.
Tymczasem przepis z
bloga Bei, oryginalnie z książki ‘Cook, Eat,
Smile’. Niestety zabrakło weny do zrobienia zdjęć, a dynia nieco się
rozpadła w oczekiwaniu na powrót spóźnionego męża. Jednak ja i dziewczyny
byłyśmy usatysfakcjonowane smakiem i kremową konsystencją.
- ok. 700 – 800 g dyni – u mnie ekologiczna piżmowa;
-1-2 łyżki oleju do smażenia;
-
2 gałązki świeżego rozmarynu -
u mnie suszony;
- kilka gałązek tymianku;
- 2 szalotki (lub 1 mała cebula)
- pokrojone w kostkę:
- 2 ząbki czosnku – posiekane;
-
2-3 łyżki oliwy (lub pół na pół masło i oliwa)
;
- 2-3 gałązki tymianku;
-
250 g ryżu do risotto (Carnaroli lub Vialone Nano, ewentualnie
Arborio)
- ja dałam pełnoziarnisty jaśminowy;
- ok. 150 ml białego wytrawnego wina
;
- ok. 1 ¼ litra bulionu;
- ok. 100 g. sera pecorino lub parmezanu startego;
- ok. 100 g. mascarpone;
-
ok. 75 g. suszonej żurawiny
;
- 200 g. upieczonych / ugotowanych kasztanów – rozdrobnionych;;
-
sól, świeżo mielony pieprz
+
tymianek do dekoracji
;
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzać do 200°C. Obraną i oczyszczoną z nasion dynię
pokroić w ok. 1,5 cm grubości plastry, ułożyć na blasze, posmarować olejem,
dodać tymianek i rozmaryn, posolić i upiec do miękkości (ok. 15 – 20 minut). Po
upieczeniu pokroić w kostkę.
2.
W garnku z grubym dnem na oleju (lub oleju
i maśle) podsmażyć - udusić cebulę (ok. 4-5 minut) nie dopuszczając do
zbrązowienia. Następnie dodać czosnek, tymianek i dusić jeszcze ok. 1
min., po czym dodać ryż, wymieszać i smażyć ok. 2-3 minuty na wolnym ogniu
stale mieszając, aż ryż stanie się lekko przeźroczysty.
3. Dodać wino, zamieszać i gdy wino już
odparuje – wlać ok. 2 chochle bulionu, gotować na wolnym ogniu regularnie
mieszając. Za każdym razem gdy ryż wchłonie już większość płynu dolać kolejną
chochlę wywaru.
4. Mniej więcej w połowie gotowania wyłowić
łodyżki tymianku i dodać połowę upieczonej, pokrojonej w kostkę dyni *, a pod koniec gotowania – kasztany i żurawinę.
5.
Gdy ryż ma już odpowiednią dla nas
konsystencję (po ok. 18 – 20 min./ w przypadku pełnoziarnistego 40 min.) zdjąć
garnek z ognia, dodać starty ser oraz mascarpone i resztę dyni. Dokładnie
wymieszać, doprawić do smaku.
6. Przed podaniem posypać dodatkowo tymiankiem
i – ewentualnie – startym pecorino / parmezanem.
* W mojej ocenie dynie można dodać pod koniec gotowania razem z kasztanami, gdyż po upieczeniu jest już miękka i łatwo się rozpada, zwłaszcza podczas dalszego podgrzewania i mieszania risotta.