Tą lasagne robię od
roku w sezonie kurkowym przynajmniej
raz. W tym raku zrobiłam dwukrotnie, bowiem raz wersję zmieniłam i dodałam
przełożenie bobowe i ta wersja właśnie jest na zdjęciach.
Składniki na 4 osoby:
- makaron lasagne – co najmniej 12 płatów –
najlepiej pełnoziarnisty;
- cebula- pokrojona w drobną kostkę;
- 2 ząbki czosnku - posiekane drobno;
- ok. 350 – 400 g. kurek - umytych, osuszonych
i pokrojonych na mniejsze części;
- ok. 80 g. parmezanu;
- ok. 200 g. sera koziego lub ricotty albo
mieszanki obu;*
- sól,
pieprz do smaku;
- mleko – kilka łyżek;
- rozmaryn – najlepiej świeży;
- olej do smażenia;
- orzeszki piniowe – zastąpiłam tym razem
pekanami – kilka łyżek – posiekanych z grubsza;
opcjonalnie na warstwę
bobową:
bób ok. 250 g. – uparowany lub ugotowany i
wyłuskany, mięta świeża drobno posiekana, ząbek czosnku – posiekany, ok. 100 g.
ricotty;
* dla
mnie serek kozi, zwłaszcza z rolady pleśniowej ma dominujący, charakterystyczny
smak, więc daję jedynie część serka koziego i dużo ricotty, co pozwala mi
delektować się smakiem kurek nie zdominowanych przez serek
Wykonanie:
1. Na rozgrzanym
oleju na patelni należy podsmażać kurki do odparowania, następnie dodać cebulę i
czosnek smażyć do zeszklenia, dodać ½ orzechów, doprawić solą, pieprzem,
rozmarynem. Odstawić.
2. Z farszu
kurkowego wziąć 1/3 i zmiksować w blenderze wraz z mlekiem i parmezanem.
3. Pozostały farsz
kurkowy wymieszać z rozdrobnionym serkiem kozim lub z ricottą, doprawiając w
razie potrzeby.
4. Podgotować
płaty lasagne, a następnie na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować odrobinę
zmiksowanego farszu kurkowego, na to nałożyć płaty lasagne, a na nie warstwę
farszu kurkowego z serkiem kozim/ ricottą. Ponownie ułożyć płaty lasagne i raz
jeszcze warstwę farszu kurkowego. Całość przykryć ostatnią warstwą lasagne.
Wierzch makaronu wysmarować zmiksowanym farszem kurkowym, posypać orzechami.
5. Całość
zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
6. W przypadku
robienia warstwy bobowej, należy ugotowany bób rozgnieść praską do kartofli
wraz z pozostałymi składnikami – miętą, czosnkiem, ricottą i doprawić. Tą
warstwę należy położyć jako pierwszą na płatach lasagne, kolejna to farsz
kurkowy. W razie robienia tej warstwy, należy zmniejszyć ilość warstwy
kurkowej, gdyż potrzebna będzie tylko do jednego przełożenia.