Zakochałam się w
zdjęciach tych uroczych kuleczek na sałacie, tak zielonych, wiosennych,
kolorowych, że dla tych kolorów, aby zjeść wiosnę, aby ją dobrze posmakować,
nasycić się słońcem i radością, postanowiłam zrobić. Tylko pomyślałam, że
jeszcze falafeli nie robiłam, choć nasza kuchnia jest w zasadzie wegeteriańska
i w zasadzie, to powinny być na naszym stole często. I pomyślałam, że smażyć
nie chcę, bo mam taki wewnętrzny opór przed tym. Ale ufff, te falafele nie są
smażoneJ!. Pomyślałam
jeszcze, że jakieś wegeteriańskie kulki ulepione z zielonkawych orzechów,
zielonych ziół i ciecierzycy, podane na sałacie, to takie … niemęskie danie
obiadowe. Ale co tam… wiedziałam, że muszę zrobić, aby tą wiosnę nam
przybliżyć.
No i zrobiłam.
Wyszły…niekształtne
te moje pierwsze falafele – po zdjęcia odsyłam do autorów przepisu – green kitchen stories.
Wyszły – pyszne!
Niejadka wołała – pycha, Jadka wpakowałam do buzi całego i w połowie bezzębną
szczęką zmieliła, zanim na dobre zdążyliśmy zasiąść do stołu. A mąż… od tych 3
tygodni, kiedy je zrobiłam, ciągle
upomina się, że chce znowu.
Mam nadzieję, że
kolejne falafel będą pięknie okrągłe, ale szkoda czekać na przyzwoite zdjęcia, szkoda
tracić czas, liczy się przecież smakJ.
Podaję z moimi drobnymi
zmianami:
na
2-3 osoby (około12 falafels)
Falafel
Składniki:
- garść liści mięty;*
- garść liści pietruszki;
- ok. 100 -120 g. pistacji;
- 150 g. ciecierzycy namoczonej przez noc i
ugotowanej (w przepisie kubek ciecierzycy z puszki);
- 2 ząbki czosnku;
- ½ cebuli;
- ¼ - ½ łyżeczki kuminu;
- ½ łyżki mąki pełnoziarnistej lub gryczanej;
- oliwa z oliwek;
* Autorzy
proponują w przepisie użycie mięty i natki pietruszki, ale podają, że każde
zioła będą dobre, wszystko co znajdziemy w naszym ogródku, czy na targu.
Wykonanie:
1. W blenderze
zmiksować zioła z orzechami, następnie dodać ciecierzycę i resztę składników:
cebulę, czosnek, kumin, oliwę z oliwek. Miksować ok. minuty, jednak masa
powinna pozostać trochę chropowata, nie zupełnie gładka.
2. Z masy zrobić
ok. 12 okrągłych falafeli, które następnie należy umieścić na papierze do
pieczenia lub w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
3. Falafel piec w
piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, obracając co 5 minut na inną
stronę, tak by mogły się równomiernie zbrązowić.
Miętowy jogurt
Składniki:
- kubek jogurtu typu – jogurt grecki (użyłam
jogurt firmy TOTAL)*
- liście mięty- poszatkowane;
- sok z cytryny;
- 1-2 ząbki czosnku – posiekane - opcjonalnie
* w oryginalnym przepisie zastosowano jogurt sojowy i nie występował
czosnek.
Wykonanie:
Wymieszać składniki jogurtu. Wstawić do lodówki przynajmniej na 30
minut dla zintensyfikowania smaku.
Pomidorowa Chili Salsa
Składniki:
- 2 pomidory
pokrojone w drobną kostkę
- przyprawa chilli –
do smaku;*
- 1/3 czerwonej
papryki – pokrojona w drobną kostkę, podobnej wielkości jak pomidory;
- mały ząbek czosnku
– posiekany;
- oliwa z oliwek;
- listki oregano;
- sól, pieprz – do
smaku;
* w oryginale – papryczka chilli – ja zastąpiłam
odrobiną przyprawy i papryką czerwoną, co w połączeniu z czosnkiem było
wystarczająco ostre jak na nasze podniebienia i nawet ziarenko pieprzu nie było
potrzebne dla dopełnienia smaku.
Wykonanie:
Wymieszać wszystkie
składniki, schłodzić 30 minut dla zintensyfikowania smaków.
Pozostałe składniki:
- 2 rodzaje
sałaty – najlepiej różniące się kolorem
lub fakturą - możliwe do zastosowania są wszelkie odmiany;
- kilka orzechów
pistacjowych – z grubsza posiekanych;
- garstka
rodzynek;
- zioła;
Na talerzu ułożyć
duży liść sałaty, na niego mniejszy liść innego rodzaju sałaty, na tym
podkładzie ułożyć po 2-3 falafele, dodać odrobinę jogurtu miętowego, odrobinę
salsy i ewentualnie innych sosów, jeśli się ich używa. Całość okrasić
pistacjami, rodzynkami i ziołami.
Autorzy dodatkowo
proponowali zrobienie sosu z orzechów cashew, co pominęłam, bynajmniej nie dlatego,
że nie lubię maseł i sosów orzechowych. Ale podawałam kulki z muhamarą, więc
kolejny sos był zbędny.