O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

środa, 4 lutego 2015

Bataty nadziewane ciecierzycą z teriyaki i masłem orzechowym


Niebanalne danie, efektowne, proste. Smaki odbiegające od standardu. Już same bataty, które uwielbiam, w większości domów polskich rodzina nie są znane. Pomimo, że nam bataty dobrze znane, to ta forma obróbki i połączenie z znaną i lubianą cieciorką, budzi zaskoczenie za sprawą sosu teriyaki i masła orzechowego. No,  smak – do czego by to porównać - … słodkie za sprawą bataów, po części też sosu, ale dzięki niemu orientalne, wciągające, jak to bywa z masłem orzechowym.
Inspiracją był przepis Erin z Naturally Ella.



Składniki na 3 osoby lub dwie dorosłe i 2 dzieci:




- 3 bataty – wcześniej upieczone *   
            
- ½ - 2/3 kubka ciecierzycy – namoczonej przez noc i ugotowanej w nowej wodzie;

- ok.  ¼ kubka  sosu teriyaki;
- ok.  ¼ lub więcej kubka  masła orzechowego;
- 1/3 pęczka dymi – pokrojona;
- sezam do przystrojenia;

* Bataty należy dokładnie wyszorować, delikatnie owinąć folia aluminiową (nie pakować szczelnie) I włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec 30-50 minut. Czas zależy od wielkości batata. Sprawdzać miękkość nakłuwając widelcem. Po upieczeniu kartofel powinien być miękki, tak by dało się go delikatnie wydrążyć oraz jeść.


 Wykonanie:

1. W rondelku lub garnku należy wymieszać ugotowaną wcześniej ciecierzycę i sos teriyaki. Podgrzewać przez kilka minut na niewielkim ogniu, do czasu, aż sos będzie gorący, a ciecierzyca będzie się delikatnie prażyć. Wówczas należy dodać masło orzechowe z cząsteczkami orzechów, wymieszać, poczekać przez 1-3 minuty, aż masło oblepi kulki ciecierzycy.

2. Należy ściąć górę z batatów, przy czym nie chodzi o czubek, tylko o wierzchnią część ziemniaka leżącego wzdłuż. Następnie należy zrobić wgłębienie na całej szerokości ścięcia, do którego zostanie włożona część ciecierzycy.

3. Batata ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na folii aluminiowej, następnie nadziać przygotowaną wcześniej ciecierzycą i wstawić do piekarnika na kilka minut, jeśli bataty w międzyczasie straciły temperaturę.

4. Bataty z miksturą z ciecierzycy przełożyć na talerz, obsypać sezamem i ustroić dymką. Podawać gorące w towarzystwie sałat.


 
Related Posts with Thumbnails