Niebanalne danie, efektowne, proste. Smaki
odbiegające od standardu. Już same bataty, które uwielbiam, w większości domów
polskich rodzina nie są znane. Pomimo, że nam bataty dobrze znane, to ta forma
obróbki i połączenie z znaną i lubianą cieciorką, budzi zaskoczenie za sprawą
sosu teriyaki i masła orzechowego. No,
smak – do czego by to porównać - … słodkie za sprawą bataów, po części
też sosu, ale dzięki niemu orientalne, wciągające, jak to bywa z masłem
orzechowym.
Inspiracją był przepis
Erin z Naturally Ella.
Składniki
na 3 osoby lub dwie dorosłe i 2 dzieci:
- 3 bataty – wcześniej upieczone *
-
½ - 2/3 kubka ciecierzycy – namoczonej przez noc i ugotowanej w nowej
wodzie;
- ok. ¼ kubka sosu teriyaki;
- ok. ¼ lub więcej kubka masła
orzechowego;
- 1/3 pęczka dymi – pokrojona;
- sezam do przystrojenia;
* Bataty należy dokładnie
wyszorować, delikatnie owinąć folia aluminiową (nie pakować szczelnie) I włożyć
do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec 30-50 minut. Czas zależy od
wielkości batata. Sprawdzać miękkość nakłuwając widelcem. Po upieczeniu
kartofel powinien
być miękki, tak by dało się go delikatnie wydrążyć oraz jeść.
Wykonanie:
1. W rondelku lub garnku należy
wymieszać ugotowaną wcześniej ciecierzycę i sos teriyaki. Podgrzewać
przez kilka minut na niewielkim ogniu, do czasu,
aż sos będzie gorący, a ciecierzyca będzie się delikatnie prażyć. Wówczas należy
dodać masło orzechowe z cząsteczkami orzechów, wymieszać, poczekać przez 1-3
minuty, aż masło oblepi kulki ciecierzycy.
2. Należy ściąć górę z batatów,
przy czym nie chodzi o czubek, tylko o wierzchnią część ziemniaka leżącego
wzdłuż. Następnie należy zrobić wgłębienie na całej szerokości ścięcia, do
którego zostanie włożona część ciecierzycy.
3. Batata ułożyć w naczyniu
żaroodpornym lub na folii aluminiowej, następnie nadziać przygotowaną wcześniej
ciecierzycą i wstawić do piekarnika na kilka minut, jeśli bataty w międzyczasie
straciły temperaturę.
4. Bataty z miksturą z
ciecierzycy przełożyć na talerz, obsypać sezamem i ustroić dymką. Podawać
gorące w towarzystwie sałat.