O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

poniedziałek, 25 maja 2015

Korma kalafiorowa dla prawdziwych wegetarian


Korma kalafiorowa to kolejny przepis z książki Paula MaCartneya i członków jego rodziny „Poniedziałki bez mięs”.
Robiłam je dobrych kilka miesięcy temu, jeszcze przed sezonem szparagowym i botwinkowym, bo teraz u nas codziennie szparagi, szparagi, szparagi, botwina, szparagi….i tak do znudzenia, do końca sezonu.
W lodówce mam codziennie świeży pęczek grubych zielonych szparagów, idę na targ po truskawki dla jadki i po jagody dla niejadki i …widzę szparagi, obłęd,  kupuję kolejne pęczki. Moja lodówka zakwitła szparagami. Jadka boi się główek szparagowych. Prowadzimy handel wymienny, my z mężem bierzemy jej główki i dajemy nóżki. Ach jak my lubimy główki szparagów, i środki i końce i całe! W głowie kłębią mi się przepisy na szparagi.
Kilka dni temu jedliśmy pęczotto ze szparagami i kwitnącym, młodym pak choiem z żółtymi kwiatami. Boskie. Absolutne. Doskonałe. Zdjęć nie zrobiłam, a poza tym sama nie wiem kiedy znowu uda mi się dostać takiego pak choia.
A w tym tygodniu jeszcze klopsiki kartoflano – szparagowe, i gratin szparagowe z białą fasolą i ….No jak widać obsesja szparagowa w pełni.




A wracając do  indyjskiej i nie mającej nic wspólnego ze szparagami kormy, to to danie bardzo wegeteriańskie tzn. nie zadowoli mięsożercy gotowego na wegeteriańskie przysmaki. Będzie mu po prostu brakowało … dania głównego, bo korma przypomina bardziej wyszukany warzywny dodatek do typowego czegoś konkretnego.
Dodać wypada, że mnie jak najbardziej zadowoliła i usatysfakcjonowała. Dzieci też nie wyglądały na zawiedzione.



Cytuję za oryginałem:


Składniki na 4 osoby:
 
- olej do smażenia – u mnie kokosowy;
- 125 g. brokułów - podzielonych na różyczki;*
- kalafior  - podzielony na różyczki;*
- ząbek czosnku – posiekany;
- papryczka chili – posiekana – pominęłam;
- cebula – posiekana w piórka;
- 2 łyżeczki średnio ostrego curry;
- 100 g. orzechów brazylijskich;
- 75 g. pasty kokosowej;
- dwie cukinie pokrojone na małe kawałki;*

* zmieniłam proporcje, dałam ½ kalafiora, więcej brokułów oraz 2/3 większej cukinii.

- do podania czarny ryż, bagietka…





Wykonanie:

1. Olej rozgrzać na patelni z grubym dnem. Obsmażać na tłuszczu cebulę, czosnek, curry, chili.

2. Pastę kokosową należy wymieszać z wodą, tak by powstało 450 ml płynu. ( Gdy się używa mleka kokosowego, rozcieńczanie należy pominąć). Następnie ½ orzechów brazylijskich należy zmielić i  wymieszać z wodą z pastą kokosową. Płyn wlać na patelnię. Wymieszać, zdjąć sos z ognia.






3. Warzywa należy ugotować na parze – kalafior 3minuty, brokuły 2 minuty i cukinię minutę.

4. Warzywa dodać do sosu i gotować na wolnym ogniu przez ok. 4 minuty. Przed podaniem dodać resztę posiekanych orzechów brazylijskich.











czwartek, 7 maja 2015

Smażony makaron z pak choi i innymi zielonymi warzywami rodziny MaCartneyów





Od kilku tygodni systematycznie robię po ok. dwa przepisy z książki Paula MaCartneya i członków jego rodziny „Poniedziałki bez mięs”. Książkę kupiłam zaraz jak się ukazała w Polsce, wypróbowałam może 3-4 przepisy i … miałam tyle innych przepisów do zrobienia, że o wyczekiwanej książce zapomniałam. Ale wróciłam.

Warzywa z makaronem na modłę chińską. Makaron ryżowy z brązowego ryżu, obsmażany na koniec z warzywami i charakterystyczne przyprawy, czynią to danie dość podobne do innych „chińszczyzn”, czy też raczej do warzyw smażonych na chińską modłę.
Jednak ten przepis wyróżnia nagromadzenie zielonych warzyw, co bardzo lubię. Zielony bób, który z radością wyszukiwały dzieci, zielone niepowtarzalne pak choi, zjadliwe dla dzieci i zielone brokuły, o dymce nie wspomnę J. Do tego po raz pierwszy użyłam sosu hoisin.
Całość aromatyczna, kolorowa, je się oczami, a jak ktoś ma cierpliwość to może dodatkowo pałeczkami.


 

Cytuję za oryginałem:

Składniki na 4 osoby:

- 250 g. dowolnego makaronu – zdecydowanie polecam ryżowy;
- olej do smażenia – u mnie kokosowy i sezamowy;
- 250 g. brokułów obgotowanych na parze i podzielonych na różyczki *;
- 4 ząbki czosnku – posiekane;
- 1 cm imbiru – posiekany drobno;
- papryczka chili – posiekana**;
- pęczek dymek – posiekanych razem ze szczypiorem;
- 140 g. ugotowanego bobu;
- 2 główki kapusty pak choi – pokrojonych w ósemki;
- 1i ½ łyżki sosu hoisin;
- łyżka sosu sojowego lub więcej;

* pominęłam parowanie brokułów, aby zachowały jędrność, obsmażanie okazało się zupełnie wystarczające
 ** chili pominęłam, dałam odrobinę czerwonej papryki i mielone chili 

Wykonanie:

1. Ugotować makaron.

2. Olej rozgrzać w woku lub patelni z grubym dnem. Obsmażać na tłuszczu brokuły przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodać czosnek, imbir, chili.


3. Po minucie smażenia dodać dymki, bób i kapustę. Smażyć 2-3 minuty.

4. Dodać sos hiosin i sojowy. Wymieszać całość. Dodać makaron. Obsmażać przez chwilę.


Podawać.






 



Related Posts with Thumbnails