Dynię jemy w okresie
dyniowym na wiele sposobów. Taką dynię zrobiłam jako pewnego rodzaju połączenie
klasycznego przepisu na szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej, jak np. tu ,
oraz sałatki dyniowej z suszonymi pomidorami i fetą - tu, bądź kozim serem.
Oczywiście dodałam orkisz, by danie było w pełni wartościowe i obiadowe.
Składniki na 3- 4 osoby:
- 1 2 0 – 150 g. orkiszu – moczonego
przez noc i ugotowanego;
- garstka pestek dyni albo
orzechów włoskich (orzechy grubo posiekane);
- 5 - 6 pomidorów suszonych na słońcu w oleju –
pokrojonych na paseczki;
- ok.
100-120 g. sera feta/ serka koziego – ser feta pokruszony, a kozi w zależności
od konsystencji, podzielony na małe części;*
- liście rukoli/ szpinaku/bazylii lub
mieszanka;
- oliwa do smażenia i pieczenia;
- olej z pestek dyni/olej z orzechów włoskich;
*
- mała dynia hokkaido lub ½ butternut- w połowie pokrojona w kliny, w
połowie w kostkę;
- ulubione przyprawy np. bazylia albo
tymianek;
- sól, pieprz;
- 100 g. szynki suszonej w cieniutkich
plastrach;
* najlepiej zastosować w duecie pestki dyni i olej z pestek dyni, bądź
orzechy włoskie i olej z orzechów włoskich. Te ostatnie fantastycznie podkreślają smak
orkiszu.
Wykonanie:
1. W naczyniu żaroodpornym wymieszać orkisz, dynię pokrojoną w kostkę,
suszone pomidory. Całość oprószyć przyprawami w niewielkiej ilości. Na wierzchu
ułożyć łódeczki dyniowe zawinięte w plastry szynki. Całość skropić olejem do
pieczenia.
2. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni. Zapiekać ok. 20 minut. Po tym czasie do naczynia dodać pestki dyni /
orzechy włoskie, liście bazylii/rukoli/szpinaku i delikatnie zamieszać.
Zapiekać jeszcze przez 5-10 minut, aż dynia będzie odpowiednio miękka.
3. Serwować od razu, posypane fetą lub kozim serem i lekko skropione
olejem z pestek dyni lub olejem z orzechów włoskich.