O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

sobota, 28 września 2013

Odżywcze wrapy z pastą miso- marchewkową i quinoa



Na tą zimną pogodę, to antidotum raczej trzeba by szukać w rozgrzewającym gulaszu z dyni z soczewicą…, niż w tych letnich wrapach. Jednak pomimo, że publikacja jest spóźniona, to MUSIAŁAM wstawić przepis (taki wewnętrzny imperatyw), będzie na kolejną letnią poręJ.
Dodam tylko, że w tym roku przerobiliśmy kilka przepisów na różnego rodzaju sałaty, bądź liście botwiny zawijane z ciekawym wegeteriańskim nadzieniem. To pierwszy przepis z tej serii, kolejne następnego lata, bo pewnie jesienną porą ich nie powtórzę.

Inspiracja z Good things grow, za Sprouted Kitchen Cookbook z moimi zmianami.

Składniki na ok. 4 wrapy:
 
miso- marchewkowa pasta:

- kubek pokrojonej z grubsza marchewki;
- łyżka świeżego imbiru;
- łyżka miso;
-  1- 2 ząbki czosnku;
- łyżeczka miodu;
- łyżka octu ryżowego;
-  3 łyżki oleju z prażonego sezamu;
- sól;

nadzienie:
- ok. 2 kubki quinoa - ugotowanej;
- ok. 50 g. wyłuskanych pistacji z grubsza posiekanych;
- sok z cytryny;
- łyżka - 2 tahini;
- 1/3 ogórka zielonego – pokrojonego w zapałki;
- ½ lub więcej kubka rzodkwi daikon (biała) lub zwykłej – pokrojonej w zapałki;
- awokado pokrojone w podłużne paski;
- liście sałaty rzymskiej, radichio, ewentualnie kapusty;*
- tortille;








* w przepisie są collard greens – w Polsce niedostępne, są delikatniejsze od jarmużu, jednak wymagają drobnego obgotowania kilkanaście sekund we wrzątku, by zmiękły. My za pierwszym razem jedliśmy wrapy w liściach młodej kapusty, obgotowanej, jednak, to nie był odpowiedni smak, zbyt kojarzyło się z kapustą z gołąbków. Zatem kolejnym razem użyłam liści kapusty rzymskiej, które jednak są zbyt delikatne, by udźwignąć nadzienie, toteż ułożyłam je na tortilli;





Wykonanie:

1.  Pasta: marchewkę, czosnek, imbir, miso, miód i ocet ryżowy należy zmiksować. Dodać olej sezamowy i ewentualnie sól. Dosmaczyć brakującym składnikiem.

2. Przygotować liście sałaty rzymskiej i radichio. Jeśli się używa liści kapusty, należy je chwilę obgotować.

3. Nadzienie: W misce wymieszać quinoa z tahni, dodać do smaku sok cytrynowy.

4. Tortille lekko podgrzać zgodnie z instrukcją.

4. Wrapy: rozłożyć na talerzu tortille zgięte na pół, na placku rozsmarować odrobinę pasty marchewkowej, na niej ułożyć sałatę rzymską i radichio, raz jeszcze nałożyć pastę miso –marchewkową, na to quinoa, a na wierzchu ułożyć ogórka, rzodkiew i awokado. Całość spiąć patyczkiem.

Bardzo polecam!






środa, 18 września 2013

Involtini di Melanzane


Roladki z bakłażana, czy też z oberżyny, kozi / owczy ser, sos pomidorowy. To chyba odpowiednia charakterystyka dla wegeteriańskiego involtini di melanzane.

Te roladki są dość pracochłonne, trzeba pobrudzić kilka garnków, blender, posiedzieć przy łupaniu pistacji. Jednak warto, z całą pewnością warto, bo efekt jest wystarczającą nagrodą i zachętą do powtórzenia wysiłków J. Tą wersję involtini od czasu odkrycia tego przepisu robiłam już ze 4 razy, w tym 2  - krotnie na przyjęcia.
Widziałam przepisy na sporo odmian tego dania, nawet sama robiłam wg zupełnie innego przepisu, jednak ten jest absolutnie trafiony.

Roladki polecam na przyjęcia, bo pomimo, że to wersja wegeteriańska, to świetnie się nada także dla mięsożernych gości.

Inspiracja z Green Kitchen Stories, a oni za Nigellą Lowson. Wprowadziłam drobne zmiany.








Składniki na 4 - 6 osób:



- 2 bakłażany – pokrojone wzdłuż na cienkie plastry;
- olej do smażenia;

sos pomidorowy:
 - pół czerwonej cebuli – posiekanej;
- 2 lub więcej ząbków czosnku – posiekane;
- 2 puszki krojonych pomidorów;
- chilli;
-  sól;
- olej do smażenia;
- świeżo poszatkowana bazylia;

nadzienie:
- ok. 150 - 200 g. kaszy jaglanej albo bulguru, couscousu pełnoziarnistego lub quinoa;
- ok. 50 g. wyłuskanych pistacji z grubsza posiekanych;
- 1-2 ząbki czosnku – posiekane;
- łyżeczka oregano;
- 2 łyżki dymki z zielona częścią – posiekane;
- jajko;
- 150 g. fety owczo – koziej – pokruszonej;

pozostałe:
 - feta ok. 50 g.;
- garstka posiekanych orzechów pistacjowych;
- liście bazylii z ½ pęczka;



Wykonanie:

1.  Bakłażan: plastry skropić olejem, oprószyć solą i zgrillować w wysokiej temperaturze w piekarniku lub na patelni. Plastry mają być cienkie, jednak nie na tyle, by się porwały w czasie grillowania lub przy nakładaniu farszu.

2. Sos pomidorowy: W rondlu rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, czosnek i chilli. Po kilku minutach dodać pomidory, bazylię i sól i pieprz. Podgrzewać przez ok. 20 min.

3. Nadzienie: Gdy bakłażany się grillują, należy ugotować kaszę jaglaną na sypko. Do ugotowanej kaszy należy dodać wszystkie pozostałe składniki nadzienia: fetę, pistacje, czosnek, kapary, oregano, szalotkę. Wymieszać, dosmaczyć w razie potrzeby. Dodać jajko, wymieszać.

4. Roladki: rozłożyć zgrillowane plastry bakłażana i nakładać na początek plastra nadzienie. Zwinąć roladki. Dno naczynia żaroodpornego posmarować sosem pomidorowym, na tym ułożyć roladki. Roladki polać pozostałym sosem, posypać fetą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-25 minut. Przełożyć na talerze, posypać pozostałymi pistacjami i ustroić listkami bazylii.


 

czwartek, 12 września 2013

SAŁATKA Z BORÓWKAMI, MORELAMI I RZODKIEWKĄ NA ZIELONYM POSŁANIU


Sałatka na pożegnanie lata. Robiłam ją 1,5 tygodnia temu i świeciło wtedy słońce, a dzień był dłuższy, o chwilkę tylko, ale zawsze J.

Inspiracja z Green Kitchen Stories , z moimi zmianami.



Składniki na 4 - 6 osób:

- liście młodego szpinaku lub młodej botwinki;
- ok. 150-200 g. borówek amerykańskich;
- pęczek  rzodkiewek  - pokrojonych w plastry;
- ok. 250 g. pomidorków cherry – przekrojonych na pół;
- 4 morele – pokrojone na ćwiartki;
- mały burak – pokrojony w zapałki;

dresing:
- ok. 100-150 g. malin;
- łyżka posiekanych liści mięty;
- łyżeczka miodu;
- oliwa z oliwek – ilość wg uznania;
- sól, pieprz;


Wykonanie:

1. Dressing: maliny rozdrobnić widelcem, dodać pozostałe składniki: miętę, miód, oliwę z oliwek sól, pieprz do smaku. Wymieszać. Doprawić.

2. Do miski włożyć liście szpinaku / botwinki, morele, pomidorki cherry, rzodkiewkę, borówki. Lekko przemieszać, dodać buraka. Całość polać dressingiem.






Related Posts with Thumbnails