O mnie

Katowice, Śląskie, Poland

piątek, 22 stycznia 2010

cynamonowo - goździkowa ryba w groszku i marchewce








Od ponad dwóch lat od kiedy odkryłam, że ryba nie musi być wy łącznie mintajem w grubej przesiąkniętej tłuszczem panierce i w dodatku wilgotna jakby jeszcze woda, w której pływała ciągle była w niej, zakochałam się w daniach z ryb. Zaczęłam próbować wciąż nowych przepisów na ryby duszone w najróżniejszych warzywach, z różnymi przyprawami, na ryby pieczone w piekarniku w wielu wariacjach....... , na ryby na parze z ciekawymi dodatkami, sosami...Ciągle poszukuję i smakuję nowe przepisy.

Ryba duszona w groszku i marchewce jest bardzo prostym i szybkim daniem. Jednocześnie oprócz zdrowej rybki daje możliwość delektowania się rybą o ciekawym, charakterystycznym smaku cynamonu, goździków, imbiru... Smak tych przypraw jednak nie dominuje smaku ryby i pozwala się cieszyć w pełni jej walorami.

Podawane proporcje są dla dwóch osób.

Składniki:

• filety z białej ryby (ja da łam halibuta, którego szczególnie hołubię w mojej kuchni z uwagi na jego łagodny smak i wartości odżywcze);
• jedna marchewka pokrojona w plastry;

• groszek - filiżanka;

• cynamon;

• goździki x3(mogą być tarte);

• kardamon

• imbir

• dwie łyżki oliwy

• pól kieliszka białego wina (opcjonalnie) lub tyle samo wody


Wykonanie:


Filety umyć, skropić cytryną, oprószyć solą i pieprzem. Marchewkę pokroić w plastry. Groszek, jeżeli używa się jak ja suszonego, moczyć całą noc, a następnie gotować ponad godzinę. Jakkolwiek jest on lekko twardawy w potrawie, to jednak polecam. Jego smak, odbiega od znanego nam smaku groszku konserwowego oraz mrożonego. Mnie jednak odpowiada. Dodatkowo ma znacznie więcej wartości odżywczych, które w procesie pasteryzacji w znacznym stopniu ulegają degradacji, podobnie w procesie mrożenia, choć w mniejszym stopniu. Osobom, które przywiązane są do tradycyjnego smaku groszku i nie przepadającym za twardym groszkiem, polecam zostać przy tradycyjnych mrożonkach, bądź konserwach. Ja użyłam tego groszku ekologicznego.




Na patelni lub w garnku, w którym można pod przykryciem dusić rybę, rozgrzać oliwę, a następnie wrzucić przyprawy. Ilości przypraw nie podaję. Sama dodaję według smaku. Polecam imbir świeżo starty. Po chwili wrzucić marchewkę, obsmażać 2- 3 minuty. Dorzucić groszek, a następnie położyć na warzywach ryby. Ryby częściowo przykryć warzywami, podlać wodą. Można dodać białego wina. Przykryć pokrywką i dusić 10-12 minut. Doprawić solą, pieprzem i gotowe.

Danie można podawać z makaronem, ryżem lub wybranym pieczywem. Ja osobiście czasem jem z makaronem ryżowym, ale z reguły nie dodaję dodatków węglowodanowych.



3 komentarze:

  1. Witam, uważnie przeczytałam przepis i zastanawiam się czy Pani wie, że groszek zielony i marchewka to również węglowodany. Dość chudziutki te przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  2. wITAJ aNONIMOWY, W DIECIE ROZDZIELNEJ NIE ŁĄCZY SIĘ WĘGLOWODANÓW Z BIAŁKAMI, DR hAY JEDNAK WYMIENIŁ KATEGORIE PRODUKTÓW, KTÓRE UZNAJE ZA WĘGLOWODANOWE, TŁUSZCZOWE I BIAŁKOWE. sĄ TU TEZ PRODUKTY NEUTRALNE, KTÓRE MOŻNA ŁACZYĆ ZE WSZYSTKIM M.IN. WIĘKSZOŚĆ WARZYW.

    cO DO CHUDOŚCI PRZEPISU - TO NIE BARDZO WIEM JAK TO ROZUMIEĆ, NATOMIAST MOIM CELEM JEST GOTOWANIE ZDROWE I NIE BAZUJĄCE NA TŁUSZCZACH NASYCONYCH I DODATKACH MIĘNYCH, CZY WARZYWNYCH UBOGICH W WARTOŚCI ODZYWCZE, A NP. BOGATYCH W WW TŁUSZCZE LUB SKROBIĘ...., A TAKZE O WYSOKIM IG. pOZDRAWIAM.

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ten przepis - wolę ryby bez panierki:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails