Od ponad dwóch lat od kiedy odkryłam, że ryba nie musi być wy łącznie mintajem w grubej przesiąkniętej tłuszczem panierce i w dodatku wilgotna jakby jeszcze woda, w której pływała ciągle była w niej, zakochałam się w daniach z ryb. Zaczęłam próbować wciąż nowych przepisów na ryby duszone w najróżniejszych warzywach, z różnymi przyprawami, na ryby pieczone w piekarniku w wielu wariacjach....... , na ryby na parze z ciekawymi dodatkami, sosami...Ciągle poszukuję i smakuję nowe przepisy.
Ryba duszona w groszku i marchewce jest bardzo prostym i szybkim daniem. Jednocześnie oprócz zdrowej rybki daje możliwość delektowania się rybą o ciekawym, charakterystycznym smaku cynamonu, goździków, imbiru... Smak tych przypraw jednak nie dominuje smaku ryby i pozwala się cieszyć w pełni jej walorami.
Podawane proporcje są dla dwóch osób.
Składniki:
• filety z białej ryby (ja da łam halibuta, którego szczególnie hołubię w mojej kuchni z uwagi na jego łagodny smak i wartości odżywcze); • jedna marchewka pokrojona w plastry;
• groszek - filiżanka;
• cynamon;
• goździki x3(mogą być tarte);
• kardamon
• imbir
• dwie łyżki oliwy
• pól kieliszka białego wina (opcjonalnie) lub tyle samo wody
Wykonanie:
Filety umyć, skropić cytryną, oprószyć solą i pieprzem. Marchewkę pokroić w plastry. Groszek, jeżeli używa się jak ja suszonego, moczyć całą noc, a następnie gotować ponad godzinę. Jakkolwiek jest on lekko twardawy w potrawie, to jednak polecam. Jego smak, odbiega od znanego nam smaku groszku konserwowego oraz mrożonego. Mnie jednak odpowiada. Dodatkowo ma znacznie więcej wartości odżywczych, które w procesie pasteryzacji w znacznym stopniu ulegają degradacji, podobnie w procesie mrożenia, choć w mniejszym stopniu. Osobom, które przywiązane są do tradycyjnego smaku groszku i nie przepadającym za twardym groszkiem, polecam zostać przy tradycyjnych mrożonkach, bądź konserwach. Ja użyłam tego groszku ekologicznego.
Na patelni lub w garnku, w którym można pod przykryciem dusić rybę, rozgrzać oliwę, a następnie wrzucić przyprawy. Ilości przypraw nie podaję. Sama dodaję według smaku. Polecam imbir świeżo starty. Po chwili wrzucić marchewkę, obsmażać 2- 3 minuty. Dorzucić groszek, a następnie położyć na warzywach ryby. Ryby częściowo przykryć warzywami, podlać wodą. Można dodać białego wina. Przykryć pokrywką i dusić 10-12 minut. Doprawić solą, pieprzem i gotowe.
Danie można podawać z makaronem, ryżem lub wybranym pieczywem. Ja osobiście czasem jem z makaronem ryżowym, ale z reguły nie dodaję dodatków węglowodanowych.
Witam, uważnie przeczytałam przepis i zastanawiam się czy Pani wie, że groszek zielony i marchewka to również węglowodany. Dość chudziutki te przepisy.
OdpowiedzUsuńwITAJ aNONIMOWY, W DIECIE ROZDZIELNEJ NIE ŁĄCZY SIĘ WĘGLOWODANÓW Z BIAŁKAMI, DR hAY JEDNAK WYMIENIŁ KATEGORIE PRODUKTÓW, KTÓRE UZNAJE ZA WĘGLOWODANOWE, TŁUSZCZOWE I BIAŁKOWE. sĄ TU TEZ PRODUKTY NEUTRALNE, KTÓRE MOŻNA ŁACZYĆ ZE WSZYSTKIM M.IN. WIĘKSZOŚĆ WARZYW.
OdpowiedzUsuńcO DO CHUDOŚCI PRZEPISU - TO NIE BARDZO WIEM JAK TO ROZUMIEĆ, NATOMIAST MOIM CELEM JEST GOTOWANIE ZDROWE I NIE BAZUJĄCE NA TŁUSZCZACH NASYCONYCH I DODATKACH MIĘNYCH, CZY WARZYWNYCH UBOGICH W WARTOŚCI ODZYWCZE, A NP. BOGATYCH W WW TŁUSZCZE LUB SKROBIĘ...., A TAKZE O WYSOKIM IG. pOZDRAWIAM.
Podoba mi się ten przepis - wolę ryby bez panierki:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń