O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

poniedziałek, 17 maja 2010

Czerwone gołąbki z kaszą gryczaną, kurkami i fetą

Zainaugurowałam gołąbki. Tych tradycyjnych z mięsem i ryżem jeszcze nie robiłam. Zawsze wydawało mi się, że zrobienie gołąbków musi być bardzo trudne i czasochłonne. A tu niespodzianka! Nie było trudne, może zabrało trochę więcej czasu niż zwykła zapiekanka, czy makaron z sosem, ale to ze względu na czas obróbki termicznej.



Mój mąż, który na pomysł gołąbków w czerwonej kapuście westchnął ciężko, po skosztowaniu stwierdził, że to najlepsze wydanie kaszy gryczanej jakie jadł. Na próżno szukać w tych gołąbkach smaku tradycyjnych gołąbków duszonych i podsmażanych i tych, którzy by to robili spotka rozczarowanie. Poza nazwą i sposobem zawinięcia w kapustę nadzienia, te gołąbki z tradycyjnymi nie mają nic wspólnego. To zupełnie inne danie. Danie pyszne, zdrowe i bardzo, bardzo kolorowe.

Składniki (dla dwóch osób):

*kilka liści czerwonej kapusty, ale przyda się cała główka;
*150 g. kaszy gryczanej;
*2/3 paczki suszonych kurek;
*pocięty drobno szczypiorek;
*sól, pieprz;
*140 g. fety koziej lub kozio - owczej pokrojonej w drobną kosteczkę;
*ok. 100 g. jogurtu greckiego;
*ok. 250 ml. bulionu warzywnego;
*olej do smażenia lub oliwa z oliwek (nie z pierwszego tłoczenia).


Wykonanie:

1. Namoczyć kurki.
2. W wodzie z moczenia grzybów ugotować kaszę gryczaną.
3. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć na niej kurki, oprószyć solą i pieprzem.
4. Główkę kapusty obgotować w wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu winnego.
5. Przygotować nadzienie przez połączenie kaszy, ciut więcej niż ½ grzybów, łyżki szczypiorku oraz fety;
6. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć kilka liści kapusty, tak by pokryły cale dno.
7. Zawinąć gołąbki tj. nakładać porcję nadzienia do oberwanych liści czerwonej kapusty. Zawijać ciasne paczuszki i układać w naczyniu.
8. Tak przygotowane gołąbki polać ok. 130 ml. bulionu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 45 minut. W trakcie zapiekania - duszenia należy kilka razy podlać gołąbki bulionem;
9. W międzyczasie zrobić sos grzybowy na bazie pozostałego bulionu zabielonego jogurtem i doprawianego, połączonego z resztą podsmażonych kurek.

Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts with Thumbnails