O mnie

Katowice, Śląskie, Poland

piątek, 15 kwietnia 2011

Karp duszony w piwie

No i dalej ryby na naszym stole J. Zresztą jak na autorkę Akcji RYBY!!!, to zupełnie zrozumiałe, że jest ich u nas sporo w rozmaitych wersjach. Dziś ryba na szybko, rzec można dietetyczna, a ciut bardziej oryginalna od tradycyjnie przyrządzanego karpia. I ponownie przepis książki Ryby na różne sposoby Aldo Zilli. Dzięki tej akcji, zmobilizowałam się wreszcie do przetestowania większej ilości przepisów z tej pozycji. Kolejne książki z przepisami na ryby czekają na swoją chwilę. A wracając do karpia, to w ocenie A. Ziilli karpia można zastąpić łososiem lub pstrągiem.






Składniki dla 2 osób:


- 2 filety karpia, każdy ok. 200 g.;

- 300-400 ml piwa, w zależności od wielkości filetów;

- pół cebuli pokrojonej w plastry lub kostkę;

- ½ cytryny pokrojonej w plastry

- sól i pieprz do smaku;

- listek laurowy - ząbek czosnku poszatkowany;

- łodyga selera naciowego – pokrojonego w kostkę -nie miałam zastąpiłam selerem;

- łyżka posiekanej drobno natki pietruszki;




Wykonanie:


1. Do garnka wlać piwo, dodać cebulę, czosnek, liście laurowe, sól, pieprz i seler naciowy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut.


2. Filety karpia umyć, skropić cytryną. Po 10 minutach gotowania piwa z warzywami do garnka dołożyć karpia. Dusić ok. 12 minut.


3. Karpia wyjąć, trzymać w cieple, a wywar w części odparować lub dusić przez ostatnie minuty bez pokrywki, wówczas wywar piwny odparuje.




Danie serwować za radą autora z opiekanymi kartoflami, co uczyniłam. Kartofle najpierw ugotowałam na parze na lekko twardo, następnie pokroiłam w plastry i podsmażyłam na patelni. Do tego dodałam podsmażone na patelni kiełki z serii kiełków na patelnię. No i brokuły.




4 komentarze:

  1. Wspaniale podany karp. Ja nie przepadam za nim, ale od czasu do czasu chętnie zjadam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam karpia, ale czy w tym piwie to nie profanacja karpia. Proponuję zastąpić piwo białym winem. Zaś karp z czerwonym winem z rodzynkami, migdałami i daktylami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Eksperymentuj dalej, to ma przyszłość !!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Anonimowy, a ten karp w winie z daktylami....to duszony, czy - jak mnemam, czy gotowany?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj,oczywiście gotowany.Jeśli będziesz zainteresowana podam przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails