O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

poniedziałek, 31 maja 2010

Parmigiana

Tradycyjne danie kuchni południowowłoskiej, które w swojej podstawowej wersji składa się z pokrojonych w plastry bakłażanów, przełożonych serem z sosem z pomidorów, zapiekane w piekarniku. Wersji parmigiany jest wiele i z różnymi dodatkami. Jakkolwiek parmigiana znaczy dosłowne „z Parmy”, to faktycznie z Parmy danie to nie pochodzi.
Moja wersja zawiera nie tylko bakłażany, ale i cukinie, a do tego oprócz sosu pomidorowego, sos mleczno – jajeczny, a ponadto może być przekładana płatami lasagnie. I muszę przyznać, że z makaronem tj. lasagne smakuje wyśmienicie. Ja robię w dwóch wersjach – dla męskiej części domowników obowiązkowo z lasagne, a dla mnie bez, bo niestety nie znalazłam niegdzie lasagne z mąki pełnoziarnistej, a to jedyna jaką mogę i zarazem chcę spożywać.



















Składniki dla 2 osób:

· 200 g. bakłażanów pokrojonych w plastry podłużne lub poprzeczne grubości ok. 4- 5 mm;
· 200 g. cukinii pokrojonych podobnie jak bakłażany;
· Makaron lasagne – wg uznania;
· 2 kulki mozarelli pokrojonej na plastry;
· 40 g. żółtego sera.
sos pomidorowy:
· 3 nieduże pomidory pokrojone lub puszka pomidorów;
· ½ drobno pokrojonej cebuli;
· 2 nieduże ząbki czosnku drobno pokrojone;
· oregano do smaku;
· Sól, pieprz;
· oliwa lub olej do smażenia.
sos mleczno – jajeczny:
· 2 jajka;
· 70-80 ml mleka (może być sojowe);
· 50 g. żółtego sera o wyrazistym smaku;
. tymianek;
· sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Bakłażany i cukinie zgrilować.
2. Zrobić sosy.
Sos pomidorowy: zeszklić na oleju czosnek i cebulę, dodać pomidory, podgotować kilka minut do osiągnięcia pożądanej gęstości, dodać sól, pieprz i oregano.
Sos mleczno – jajeczny: zmiksować jajka z mlekiem i startym żółtym serem, solą i pieprzem.
3. W naczyniu do zapiekania na dnie rozsmarować odrobinę sosu pomidorowego i nałożyć płaty lasagne, dalej układać warstwami warzywa, mozarellę i lasagne, polewając makaron sosem jajecznym, tak by makaron miał wilgoć, a warzywa lub mozarellę smarować sosem pomidorowym. Całość polać sosem jajecznym i posypać żółtym serem.
4. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 30 minut.







To że bakłażany, pomidory i jajka się lubią, to wiadomo i przepisów na to połączenie jest wiele. Sama kilka co jakiś czas powtarzam. Wersja z sosami i dodatkowo cukinią jest warta spróbowania. Do tej zresztą wersji najczęściej wracam.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Tej zapiekanki na pewno spróbuję :) A Twój blog dodam do ulubionych, bo też preferuję zdrową kuchnię :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne masz te przepisy, za kazdym razem kiedy tu zagladam to dowiaduje sie czegos nowego :) Po za tym lubie ogladac Twoje potrawy bo prezentuja sie zawsze tak bardzo smakowicie.. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails