O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

piątek, 29 października 2010

Fikuśne naleśniki z bobem, ricottą i miętą & sos orzechowy

Naleśniki w wersji wegeteriańskiej. To nadzienie chodziło za mną już od dłuższego czasu i to z jego powodu zdecydowałam się na naleśniki, które są jak dla mnie bardziej okiełznane niż pierogi. Pierogi pozostają nadal poza strefą moich wpływówJ Jeszcze nigdy w życiu się na nie nie porwałam. To pewnie przez moją niechęć do wałkowania i lepienia rękami.
Ale wracając do naleśników, to miały być z tym właśnie bobowym nadzieniem. Jako, że okazało się, iż w sklepie, w którym kupuję zioła, świeża mięta miała być dopiero następnego dnia, zdecydowałam się na odczekanie jeszcze jednego długiego dnia, a tymczasem zrobiłam naleśniki z nadzieniem mięsnym. W końcu nadszedł upragniony dzień naleśników z bobem i wtedy okazało się, że wszystko nie tak – mięty nie dowieźli do sklepu, serek ricotta zużyła opiekunka Niejadki i zamiast z twarożku, to z ricotty zrobiła dziecku placki serowe, a bobu okazało się za mało po ugotowaniu i pognieceniu. Jednak moja determinacja była wielka. Miętę zastąpiłam suszoną, bób szybko dogotowałam, a mąż w ostatniej chwili zdążył do sklepu przed zamknięciem i zdobył ricottę. I oto są naleśniki. Warte tych wszystkich starań i zachodu.




Składniki na dwie osoby:

- naleśniki – co najmniej 7 lub więcej. U mnie ponownie te same, które użyłam do tortu naleśnikowego – tu: http://kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/2010/10/tort-nalesnikowy-z-nadzieniem-jak.html z mąki gryczanej i pszennej pełnoziarnistej w proporcji 2/3 do 1/3 oraz z dodatkiem mleka sojowego.

- 300 – 350 g. mrożonego bobu;
- 150-200 g. serka serwatkowego ricotta,
- pół pęczka mięty*;
- sok z niecałej połówki cytryny;
- parmezan lub ser owczy lub kozi twardy o wyrazistym smaku;
- sól, pieprz;

Sos orzechowy:

- zmielone ulubione orzechy – po zmieleniu 2 łyżki – u mnie migdały
- łyżeczka masła;
- jogurt naturalny;
- 1-2 małych ząbków czosnku drobno posiekanego**;
- parmezan;


* Nie miałam ku mojej rozpaczy świeżej mięty, użyłam suszonej.
** ilość ząbków czosnku zależy od upodobania. Ja jestem miłośniczką czosnku i lubię wyczuwać jego aromat.





Wykonanie:

1. W pierwszej kolejności przygotować naleśniki.
2. Bób ugotować na parze bez rozmrażania. Następnie wyłuskać i tłuczkiem do kartofli lub widelcem pognieść. Przełożyć do miski.
3. Do bobu dodać ser ricotta, posiekaną drobno miętę, sól, pieprz, sok z cytryny, parmezan. Wymieszać.
4. Farsz rozsmarowywać na całej powierzchni naleśnika. Zawijać tradycyjnie, a następnie pokroić ukośnie na kawałki 4-5 cm.
5. Tak przegotowane naleśniki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i przykryć je folią aluminiową, aby się zbytnio nie spiekły i nie zsuszyły w trakcie pieczenie. Można dodatkowo posypać z wierzchu parmezanem i miętą, ale to najlepiej zrobić na 10 minut przed zakończeniem zapiekania..
6.Danie zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
7. W czasie zapiekania naleśników można przygotować sos orzechowy, który świetnie się z tym nadzieniem komponuje. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić zmielone orzechy i czosnek i opiec przez chwilę. Następnie dodać jogurt, parmezan, przyprawić do smaku. Podawać gorący.




Ilość farszu, którą się nakłada na naleśniki zależy od upodobań. Ja chciałam przewagi bobu nad ciastem naleśnikowym, stąd moje naleśniki były mocno napakowane farszem.

Polecam zrobienie sosu, bo nie tylko smaki nadzienia i sosu świetnie się uzupełniają, ale dodatkowo dodaje wilgoci naleśnikom, które nie są nadzwyczajnie soczyste.

Dodam, że byłam przekonana, że męska część stwierdzi, że tort naleśnikowy z nadzieniem mięsnym był lepszy, a ku mojemu zaskoczeniu, męska część opowiedziała się za wersją wegeteriańską, dodatkowo rozpływając się nad walorami sosu.


5 komentarzy:

  1. Zapowiadają się świetnie. Rzadko robię naleśniki , ponieważ moja męska połówka za nimi nie przepada, ale chyba na te się skuszę:) Może skuszę również męską połówkę;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się spodobał ten przepis. chyba jutro zabiorę się za wykonanie tych naleśników.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails