Jak nazwa wskazuje, cytując za autorem przepisu, makaron ten jest naprawdę szybki.
I jak to makaron z dodatkami jest pyszny. Dodam tylko, że po makaronach z różnymi odmianami pesto, które ostatnio często gościły na naszym stole, makaron z konkretem w postaci mięsa i sporymi kawałkami warzyw, był świetną odmianą. Do tego po raz kolejny zachwycił mnie swoim wszechstronnym zastosowaniem. A jak jeszcze wziąć pod uwagę kształty makaronu, które predysponują go określonych zastosowań, a następnie jego rodzaje mając na uwadze mąki z których jest robiony, co się przekłada na smak, to już pełna rozpusta!
Ale ad rem przepis z magazynu Kuchnia z jesiennego numeru.
Składniki dla 2 osób:
- ok. 150 g. makaronu sobą, udon – ja dałam spaghetti dla męża z pszenicy durum
biały, dla mnie
nieoczyszczony orkiszowy;
- ok. 200 g. polędwicy wołowej – posiekanej w paski o długości 2 cm;
- ½ czerwonej papryki – pokrojonej w cienkie paski;
- mała garstka kukurydzy – z braku zastąpiłam ciętą fasolką szparagową;
- mała garstka zielonego groszku;
- ½ małej cukinii – pokrojonej w słupki;
- 1-2 ząbki czosnku – posiekanego;
- 1- 2 łyżki sosu sojowego;
- 2 łyżki sosu ostrygowego – pominęłam – w zamian dałam odrobinę sosu worchesterishire;
- ½ papryczki chilli – posiekanej – dałam w zamian przyprawę chilli;
- łyżka sezamu;
- olej do smażenia.
Wykonanie:
1. Makaron ugotować wg. instrukcji – makaron z białej mąki gotuje się dłużej niż makaron razowy.
2. Mięso zamarynować w sosie sojowym i ostrygowym. Odstawić na 5 minut.
3. Na oleju do smażenia podsmażyć czosnek, paprykę i cukinię. Po chwili dodać mięso z marynatą i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut mieszając. Warzywa mają być kruche.
4. Dodać groszek i kukurydzę, chilli, a następnie dodać makaron. Wymieszać.
5. Serwować posypane sezamem.
Szalenie fajny przepis, taki jak lubie: szybki i pelen orientalnych smakow.
OdpowiedzUsuńwspaniały, w pełni profesjonalny azjatycki smak. Domowe noodle ostatnio doceniam tym bardziej, ze na miescie zjadlam fatalne :c pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie makarony w stylu orientalnym :)
OdpowiedzUsuńna pewno przepyszne te danko :) uwielbiam ten makaron i z polaczeniem z poledwica i warzywami......mniam....
OdpowiedzUsuńMój Małżonek patrzyłby podejrzliwie, czemu ja mam "fajniejszy" makaron...
OdpowiedzUsuńAle faktycznie, ten przepis z "Kuchni" jest szybki, prosty i świetny :)
u mnie też zawsze dwie wersje makaronu i ryżu - zwykły dla mamy, pełnoziarnisty dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńZawsze do przepisow z wolowiny, ktore podlegaja krotkiej obrobce podchodze jak do jeza. Obiecuje sobie, ze kiedys kupie poledwice i zrobie jakis stir-fry z jej udzialem. Nie zacheca do tego fakt, ze w mojej okolicy poledwicy wolowej nie sprzedaja.
OdpowiedzUsuń