
Składniki:
- kawałek chorizo – pokrojonego w plastry lub mniejsze kawałki;
- jajka;- kawałek chorizo – pokrojonego w plastry lub mniejsze kawałki;

- zielone szparagi lekko uparowane;*
- kilka łyżek jogurtu;- kawałek cebuli - poszatkowanej;
- tarty żółty ser;
- olej do smażenia;
* Można pominąć parowanie, jednak z mojego doświadczenia wynika, że pomijając wcześniejszą obróbkę termiczną szparagów, następnie zbyt krótkie trzymanie w piekarniku nie pozwoli na pyszne upieczenie szparagów.
Wykonanie:
1. Chorizo z cebulą podsmażyć przez chwilę na patelni.
2. Żaroodporne foremki spryskać olejem do smażenia, następnie ułożyć podsmażone chorizo z cebulą, posypać większą częścią żółtego sera, dodać jogurt, na to szparagi, wbić jajka i nałożyć resztę sera, ewentualnie dodatkowy jogurt.
3. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do ścięcia jajek – w zależności jak bardzo ścięte się lubi – od 15- 25 minut.


Wspaniale sniadanie:)
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo apetycznie :)
Usuń