O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

wtorek, 18 września 2012

Jaja na kurkach w ramekinach zapiekane



Jajka w kokilkach – niezliczone kombinacje, co kto lubi! Niemniej są połączenia bardziej i mniej trafione. Zapewne, większość osób, która pokusiła się o takie jaja potwierdzi, że dobrze łączą się z szynką, czy wędzonym łososiem. Jak dla mnie ciut mniej z podsmażonymi pieczarkami, czy pomidorami, ale co kto lubi. Kolejnym odkryciem były jajka, które zobaczyłam u Amber. Niby banalne, jednak przyrządzone dokładnie tak jak podała Amber, z użyciem rozpustnej (czytaj – niezdrowej) śmietany i podnoszącym walory smakowe niezrównanym (niezdrowym) masłem w znacznych ilościach, są pyszne. Za pierwszym razem zrobiłam wersję zdrowszą – tradycyjnie zastępując śmietanę zdrowszym odpowiednikiem – jogurtem, a masło – prawie w całości olejem do smażenia. Za drugim razem uznałam, że nasze zdrowie nie dozna nadzwyczajnego uszczerbku, jeśli kurki zostaną skąpane w słusznej ilości masła, a następnie hojnie podlane śmietaną i to tłustą.

Polecam póki kurki jeszcze goszczą na straganach.




Składniki (dla dwóch osób)*:


- 200 – 250 g kurek – umytych i pokrojonych na mniejsze kawałaki;

- ok. 50g masła lub więcej / oleju do smażenia;- ok. 200ml śmietany kremówki / gęstego jogurtu;
- sok z połowy cytryny – pominęłam;
- świeży tymianek – bardzo dużo;
- łyżka posiekanego koperku;
- sól;
- świeżo zmielony pieprz;
- jajka – ilośc wg uznania;
- żółty ser, potarty – mój dodatek
 - mała posiekana cebula – mój dodatek;

* wprowadziłam kilka drobnych zmian, które zaznaczam w składnikach




Wykonanie:

1. Na patelni należy rozpuścić małso i podsmażyć na nim kurki. Gdy już odparują dodać cebulę. Smażyć kurki na złoto. Kilka można odłożyć do udekorowania.
2. Dwie trzecie śmietany należy wlać do garnka i gotować przez chwilę, aż straci nieco objętości. Dodać przygotowane uprzednio na patelni kurki  i gotować całość przez chwilę. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia i doprawić ziołami – tymiankiem i koperkiem oraz solą i pieprzem.

3. W żaroodpornych kokilkach wysmarowanych nieco tłuszczem ułożyć na dnie masę kurkowo – śmietnanową, posypać żółtym serem, a na wierzch wbić jajka. Białka jajek częciowo posmarować pozostałą śmietaną, posypać żółtym serem i odrobiną ziół. Całość opruszyć delikatnie solą i pieprzem.
Zapiekać ok.10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po tym czasie białko powinno być ścięte, a żółtko płynne.

4. Po wyjęciu z pieca jajka można udekorować odłożonymi kurkami.






Danie najlepiej smakuje na ciepło zaraz po wyjęciu z pieca. Dobrze komponuje się pieczywem, którym można zgarniać sos. Z moich obserwacji wynika, że jeśli sos śmietnowy nie był zbyt gęsty, co można osiągnąć nie gotując śmietany zbyt długo i dając jej sluszną porcję, to po czasie w piekarniku kurki nadal topią się w nadzwyczaj pysznym kremowym sosie.




3 komentarze:

  1. Pięknie podane, te naczynia mnie zauroczyły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam. Smacznie się prezentuje to danie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurki bez masła być nie mogą, zapiekanka wygląda cudnie.Szkoda , że kurki są tak krótko..a może dlatego tak pysznie smakują,ze są tylko przez chwilę:)?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails