Tagine po polsku, czyli w oryginalnym naczyniu do tadżinu, coś ala polskie pieczonki (sic!). Nie mogłam się oprzeć. Sezon na młode kartofle, młodą kapustę…, a ja tu właśnie przytachałam z Maroka tadżin. I tak bardzo chciałam zrobić w nim pierwszą potrawę – już, natychmiast!
Wyszło pysznie, czy lepiej niż
zapiekane w piekarniku – nie wiem, wydawało mi się, a może nam wydawało się, że
tak. Nie wykluczam jednak, że opanowała nas magia tego naczynia. Bez wątpienia
jednak na skutek de facto duszenia
warzyw, smak jest nieco inny, niż w przypadku pieczonek ciasno upchniętych w
garnku włożonym następnie do ogniska. Inny, nie znaczy gorszy!
W naczyniach zwanych tadżin robi sie
potrawy określane słowem tadżin, a zatem potrawy z warzywami (kartofle, cebula,
fasolka szparagowa, marchewka, cukinia, oliwki…) strączkowymi, a konkretnie z
grochem włoskim, czyli z ciecierzycą, z rybami oraz mięsem – głownie baranina,
ale też wieprzowiną. Takie dania, z takimi składnikami widziałam serwowane w
Maroku w wszędzie obecnych tadżinach. W małych tadżinach, wręcz na jedną
porcję, jak i w wielkich wieloosobowych gotowali „kucharze” na ulicy, na targu,
w takich samych naczyniach gotowano w malutkich restauracyjnakch nad brzegiem
morza, również w miescicnach zupełnie nieturystycznych oraz w restauracjach hotelowych
na wysokim poziomie. Tadżin jest wszędzie w markoku – jedliśmy tadżin w
Marakeszu, na dziki kich plażach nad wybrzeżem Atlantyku, w miasteczkach i mini
miasteczkach, które określiłabym jako wioski w głębi kraju oraz w naszym hotelu.
Co się zaś tyczy samego naczynia, to
są dwa rodzaje, to bardziej tradycyjne, które stoi na palenisku z tego samego
materiału a ogrzewa je węgiel drzewny, które nie nadaje się do gotowania w domu
oraz to udomowione – wykonane z innego materiału, droższe, cięższe, które
nadaje się do piekarnika i na kuchenkę. Taki właśnie nabyłam ze względów czysto
praktycznych, choć tak naprawdę miałam ochotę na tadżin bliższy tradycji.
Pozostaje mi wiara w słowa podpytanego Marokańczyka, którego rodzina ma kilka
tadżinów i codziennie je tadżinwłaśnie, że nie ma różnicy w smaku.
Więcej o tym naczyniu i potrawach
pisałam tu.
Składniki:
- kilka młodych kartofli – obranych i
przekrojonych;
- kilka liści młodej kapusty włoskiej;
- kawałek marchewki – pokrojonej w
cząstki;
- kawałek żółtej cukinii – pokrojonej w
pół - plastry;
- kawałek selera - pokrojonego w pół
lub ćwierć –plastry;
- cebula – pokrojona w kawałki;
- kawałek boczku pokrojonego w kostkę;
- olej do smażenia;
- sól;
- pieprz;
- odrobina wody;
Wykonanie:
1. Warzywa poukładać na dnie naczynia,
w pierwszej kolejności liście kapusty, dalej pozostałe warzywa i boczek,
oprószyć solą (mało, bo boczek jest słony) i pieprzem. Tak zaaranżowaną całość
spryskać olejem do smażenia i przykryć pozostałą kapustą. Podlać nieco wodą –
do kilku łyżek.
2. Tagine zamknięty szczelnie pokrywką
wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na co najmniej 1 h 20 min, ale zdecydowanie
lepiej na 1h 40 min. Warzywa w dalszym ciągu zachowują odpowiednią twardość, a
smaki dobrze się przejdą.
Danie jadła cała rodzina – w tym Niejadka 4 lata i 9 mies.,
bez boczku ma się rozumieć, Jadka rok i 2 mies. bez boczku także, no i my – z
boczkiem!
Bardzo ladny ten twoj tadzin - chcialabym miec wlasnie taki ;))
OdpowiedzUsuńCześć Kinga :) blog - rewelacja. Różnorodność kuchni zachwyca. Na pewno bliny gryczane w tygodniu zagoszczą na moim stole... :)
OdpowiedzUsuńProszę Cię o kontakt - koleżanka Ania z Podlesic (roczek małej Jadki), wymieniłyśmy się numerami telefonów, ale niestety straciłam kontakty w ostatnim czasie. Jeśli posiadasz mój numer telefonu odezwij się, miło by było spotkać się.
Ania :)
Hej Ania, wyślę Ci smsa. Spotkanie - jak najbardziej!
OdpowiedzUsuńSuper :) czekam zatem na smska.... . Mam teraz trochę więcej czasu, więc jestem dość dyspozycyjna :) zatem do usłyszenia i zobaczenia, pozdrowienia dla Męża i Córek :)
OdpowiedzUsuńna pewno w piekarniku?
OdpowiedzUsuńAnonimowy, ten tagin, nadaje się do p[iekarnika i na płytę. A obróbka termiczna w piekarniku wpływa na walory smakowe potrawy, jednak wymaga znacznie dłuższego czasu.
OdpowiedzUsuńW Maroku nie robią tagine z wieprzowiną, ooo nieee, zapewniam Cię.
OdpowiedzUsuńale to jest tagine PO POLSKU !!!
OdpowiedzUsuńameryki nie odkrywasz twierdzac, ze w krajach kultury islamskiej nie jada sie wieprzowiny :/
Dzien Dobry,mam pytanko,kupilam ganek Tajine,ale nie ma dziurki w pokrywce,co robic
OdpowiedzUsuńsuper wpis, chętnie poczytam więcej :)
OdpowiedzUsuńUşak
OdpowiedzUsuńAnkara
Adıyaman
Hatay
Şırnak
2MN
sinop
OdpowiedzUsuńsakarya
gümüşhane
amasya
kilis
OCUİ5A
49A47
OdpowiedzUsuńAntep Muhabbet Sohbet
Artvin Sohbet Muhabbet
manisa canlı görüntülü sohbet odaları
kayseri sesli sohbet sitesi
Edirne Görüntülü Sohbet Uygulamaları Ücretsiz
karabük sesli sohbet sesli chat
muş canli sohbet bedava
Antalya Parasız Görüntülü Sohbet
Osmaniye Mobil Sohbet
E6904
OdpowiedzUsuńcanlı sohbet odaları
hatay canlı sohbet siteleri
mobil sesli sohbet
edirne rastgele görüntülü sohbet
erzurum telefonda canlı sohbet
Adıyaman Canli Sohbet
telefonda kadınlarla sohbet
kocaeli parasız görüntülü sohbet uygulamaları
erzurum kadınlarla görüntülü sohbet
820ED
OdpowiedzUsuńBinance Referans Kodu
Bitcoin Kazanma
Kripto Para Oynama
Binance Ne Zaman Kuruldu
Kripto Para Üretme
Görüntülü Sohbet Parasız
Bitcoin Çıkarma
Kaspa Coin Hangi Borsada
Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır
835F3
OdpowiedzUsuńKırklareli İftar Saatleri
Kocaeli İftar Saatleri
Çanakkale İftar Saatleri
Burdur İftar Saatleri
Denizli İftar Saatleri
Antalya İftar Saatleri
Kastamonu İftar Saatleri
Erzincan İftar Saatleri
Artvin İftar Saatleri