O mnie

Katowice, Śląskie, Poland

czwartek, 12 września 2013

SAŁATKA Z BORÓWKAMI, MORELAMI I RZODKIEWKĄ NA ZIELONYM POSŁANIU


Sałatka na pożegnanie lata. Robiłam ją 1,5 tygodnia temu i świeciło wtedy słońce, a dzień był dłuższy, o chwilkę tylko, ale zawsze J.

Inspiracja z Green Kitchen Stories , z moimi zmianami.



Składniki na 4 - 6 osób:

- liście młodego szpinaku lub młodej botwinki;
- ok. 150-200 g. borówek amerykańskich;
- pęczek  rzodkiewek  - pokrojonych w plastry;
- ok. 250 g. pomidorków cherry – przekrojonych na pół;
- 4 morele – pokrojone na ćwiartki;
- mały burak – pokrojony w zapałki;

dresing:
- ok. 100-150 g. malin;
- łyżka posiekanych liści mięty;
- łyżeczka miodu;
- oliwa z oliwek – ilość wg uznania;
- sól, pieprz;


Wykonanie:

1. Dressing: maliny rozdrobnić widelcem, dodać pozostałe składniki: miętę, miód, oliwę z oliwek sól, pieprz do smaku. Wymieszać. Doprawić.

2. Do miski włożyć liście szpinaku / botwinki, morele, pomidorki cherry, rzodkiewkę, borówki. Lekko przemieszać, dodać buraka. Całość polać dressingiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails