
Przepis pochodzi z Bon Appetit.
Autor przepisu podał, że ryż, jak i quinoa
można zastąpić każdym innym kolorem ryżu i quinoa.
Ja raz robiłam z czarnym ryżem i czerwoną
quinoa, a kolejnym razem z czerwonym ryżem. Oba połączenia trafione. Dla
miłośników ziaren i pseudo zbóż, to danie to nie lada gratka.
Podaje przepis z drobnymi zmianami w
zakresie proporcji.
Składniki:
- ½
kubka czarnego/czerwonego ryżu;
-
niecałe ¾ kubka quinoa;
- liśc laurowy;
- ½ malej cebuli – drobno pokrojonej w
kostkę;
- 2 duże ząbki czosnku – drobno posiekane;
- ½ - 1 niecała łyżeczki ziaren kuminu;
- ¼ kubka świeżych liści pietruszki;
- ¼ kubka świeżych liści kolendry;
- ok. łyżka soku z cytryny;
- łyżka lub więcej szczypiorku;
- ½ lub więcej awokado – pokrojonego w
łódeczki;
- sól, pieprz;
- olej do smażenia;
- oliwa z oliwek;
- 2-3 łyżki orzechów włoskich - posiekanych;
Dodatki – halloumi - opcja
1. Należy ugotować ryż. Czarny ryż powinien gotować się ok. 30 minut,
czerwony należy uprzednio namoczyć – ja moczę noc wcześniej.
2. W drugim garnku należy ugotować quinoa z dodatkiem liścia
laurowego, szczypty soli. Ważne, a by jej nie rozgotować.
3. Na patelni na oleju do smażenia należy zeszklić cebulę, dodać
czosnek i kumin i smażyć jeszcze ok. 2 minuty.
4. Następnie należy połączyć składniki – mieszankę cebulową z quinoa,
ryżem, sokiem z cytryny, pietruszką, kolendra i szczypiorkiem oraz z orzechami. Wymieszać
dodając oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Serwować kawałkami awokado.
5. Jeżeli przygotowuje się dodatkowo halloumi, to należy ser pokroić
na odpowiedniej grubości plastry ok. 1- 1,5 cm i usmażyć na niewielkiej ilości
oleju do smażenia z każdej strony na patelni grillowej. Smażyć należy na
średnim ogniu lub mniejszym.
Jak podaje źródło, porcja ma:
ok. 238 kcal,
WW - 28,7,
błonnik – 4,
B –
5,
T – 13 g.
gooubeei992f
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet