O mnie

Katowice, Śląskie, Poland

czwartek, 11 grudnia 2014

Pierniki twarde i kostka domino


Zeszłoroczne pierniczki i inne drobne świąteczne wypieki robiłam razem z dziewczynami wówczas 2,5 letnią Jadką i 6 letnią Niejadką.
Pierniczki należą do tych twardych i ja takie uwielbiam.
Natomiast kostka domino, ach, pyszna. Dzieci za nią przepadają. Zabrałam w zeszłym roku na wigilię zerówkową córki i cieszyła się dużym (znikającym) powodzeniem.


Poniżej przepisy, zaczerpnięte z Moich Wypieków, cytuję za autorką.

Składniki:
     1/4 szklanki miodu
     80 g masła 
     1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
     1 jajko
     2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
     1 łyżeczka sody oczyszczonej
     1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
     1 łyżeczka kakao

Wykonanie:
 1. Miód i masło podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).
2. Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Lukrować lub dekorować według fantazji dzieci.

Nasze zeszłoroczne pierniczki w porównaniu z tegorocznymi wydają się dość skromne. Niebawem zdjęcia  wczorajszych.


Z poniższych składników wychodzi około 80 kostek.


Składniki na warstwę piernikową:
    60 g miodu
    60 g golden syrupu (można zastąpić miodem)
    1 łyżka cukru trzcinowego
    60 g masła
    1 duże jajko
    150 g mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1,5 łyżeczki kakao
    1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

Wykonanie:
1. W garnuszku z grubym dnem umieścić miód, golden syrup, cukier trzcinowy, masło. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić (mikstura może pozostać ciepła).
2. Mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika przesiać. Do przesianych suchych składników dodać jajko i ciepłą mieszankę miodową, zmiksować do powstania jednolitej masy.
3. Formę o wymiarach 23 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Klejącą masę przełożyć do formy i rozprowadzić łyżką, starając się jak najlepiej wyrównać powierzchnię piernika (warstwa będzie dość cienka).
4. Piec w temperaturze 175ºC przez 15 - 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.













Ponadto:


·      250 g konfitury/dżemu morelowego, pomarańczowego lub z czarnej porzeczki;
·      300 g białej masy marcepanowej, rozwałkowanej na wymiar formy (warto podsypywać cukrem pudrem, by marcepan się nie kleił podczas wałkowania)
·      czekolada roztopiona w kąpieli wodnej z olejem w proporcji na 120 g czekolady 1 łyżka oleju rzepakowego


5. Ostudzony piernik przekroić wzdłuż na pół (najprościej przeciąć blat piernikowy na 3 części, a potem każdą część przekroić na pół wzdłuż, złożyć w całość w formie).
6. Dolną warstwę piernika posmarować połową konfitury, przykryć rozwałkowaną masą marcepanową. Następnie masę posmarować resztą konfitury, przykryć wierzchnią warstwą piernika.
7. Na gotowy placek wyłożyć papier do pieczenia, obciążyć deseczką, schłodzić w lodówce przez 24 godziny.
8. Po tym czasie placek wyjąć z lodówki, pokroić na małe kwadraty.
9. Kostki nabijać na patyczek (do szaszłyków) i zanurzać w czekoladzie lub glazurze czekoladowej. Odkładać na kratkę do odcieknięcia i zastygnięcia.


 







1 komentarz:

  1. Ale mi ślinka leci jak wiedzę takie pyszności. Bardzo bym chciała spróbować te smakołyki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails