O mnie

Katowice, Śląskie, Poland

wtorek, 31 maja 2011

Zupa krem z białych szparagów na mleku kokosowym z czarnymi i zielonymi dodatkami

Do zupy tej przymierzałam się już kolejny sezon szparagowy i wreszcie stanęła na naszym stole w pełnej krasie. I ku mojemu zaskoczeniu i uciesze okazała się być bardzo szparagowa. Dodatek imbiru dodał jej wyrazu. No i oczywiście nie bez znaczenia było mleko kokosowe.


Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Jednak wprowadziłam trochę zmian:).







Składniki dla 2 osób:

- pęczek białych szparagów – obranych i pokrojonych na kilkucentymetrowe kawałki;
- 1/3 cebuli - drobno posiekanej;
- ok.1/2 łyżeczki mielonego kardamonu;
- ok. ½ łyżeczki imbiru;
- 1/3 mniejszego selera - pokrojonego w kostkę;
- 100 - 130 ml mleka kokosowego;
- 100 ml mleka krowiego;
- sól i pieprz do smaku;
- bulion;
- łyżka lub dwie szczypiorku – drobno posiekanego;
- ugotowany czarny ryż;
- olej do smażenia;


Wykonanie:

1. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać cebulę i dusić na małym ogniu do zeszklenia. Po chwili dodać kardamon imbir, po kilkunastu sekundach dodać selera, wymieszać i smażyć przez około 2 minuty.
2. Do garnka dorzucić szparagi, ale końcówki pozostawić, bo będą dodane później. Wymieszać i dusić przez około 2 minuty mieszając od czasu do czasu.
3. Wlać mleko kokosowe, mleko krowie oraz tyle bulionu aby płyn przykrył warzywa. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Na ok. 7 minut przed tym czasem dołożyć końcówki białych szparagów, które powinny pozostać al dente.
4. Zupę zmiksować, ale uprzednio należy wyjąć końcówki szparagów, które przydadzą się do ustrojenia zupy.
5. Zupę ponownie podgrzać i doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, dodać bulionu.
6. Zupę rozlać do przygotowanych miseczek, łyżką nałożyć czarny ryż w środek misek, tak, by jego część wystawała, udekorować końcówkami szparagów wbitymi w ryż, a wokoło posypać szczypiorkiem.






Zupa wchodzi do naszego repertuaru potraw, które powtórzę w kolejnym sezonie szparagowym. Nie tylko doskonały smak, ale i kuszący i cieszący oko wygląd.

6 komentarzy:

  1. u mnie dziś to samo, jednak z dodatkiem wędzonego łososia. imbir ze szparagami brzmi kusząco, pędzę rano po kolejny pęczek na rynek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie. pięknie podana i do tego nietuzinkowa i smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  3. od kilku dni moja mama wspomina i ugotowaniu zupy szparagowej... ciekawa propozycja :) i ten czarny ryż!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie: piekne, wyrafinowane danie:) Nigdy nie jadlam zupy szparagowej w takim wydaniu. Bardzo intrygujace i na pewno bardzo smaczne!
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. mój M. stwierdził, że jeszcze dwie oliwki i iście erotyczne danie by wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie zupa jest nietuzinkowa w smaku, a dodatek czarnego ryżu nie pozostaje obojętny dla strony wizualnej!

    Konsti, ja w zasadzie nigdy przed ugotowaniem tej zupy nie jadłam zupy szparagowej! Ale ta bardzo mi smakowała.

    Aga, faktycznie jak teraz spoglądam na zdjęcia zupy, to mam takie właśnie odczucie, że też wcześniej tego nie widziałam! Może zatem zupę powtórzę przed jakąś randką z mężem:).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails