O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

niedziela, 11 września 2011

Krem z żółtej papryki i fasoli z prażonymi pistacjami






Jako, że stałam się miłośniczką wszelkich zup ze szczególnym umiłowaniem zup – kremów, zaintrygował mnie przepis z Biblioteki Poradnika Domowego pt.: Kuchnia Włoska autorstwa Tessy Capponi – Borawskiej na zupę krem z papryki, fasoli i pistacji. No i popełniłam. Powiem tylko - mąż był zachwycony. Niestety zdjęcia nie oddają urody zupy, którą zresztą zrobiłam mniej gęstą niż w oryginale.






Składniki dla 2 osób)*:

- 1,5 żółtej papryki – pokrojonej w kawałki;
- mała cebula – posiekana;
- szklanka białej fasoli – moczonej przez noc i ugotowanej;
- 1,5- 2 szklanki bulionu;
- sól, pieprz – do smaku;
- łyżka pistacji
- gałązkę tymianku
- oliwa – u mnie – olej do smażenia;.


Wykonanie:

1. Paprykę i cebulę dusić na małym ogniu ok. 10 minut na oleju do smażenia. Po tym czasie dodać fasolę, tymianek i tyle bulionu, aby wszystko zakryło – u mnie więcej. Gotować jeszcze 15 minut. Zupę zmiksować, uprzednio wyjąc tymianek. Przyprawić solą i pieprzem.


2. Na suchej patelni uprażyć pistacje. Podawać zupę udekorowaną pistacjami.

Smacznego.





















11 komentarzy:

  1. U mnie wczoraj krem marchewkowy :) Takie zupki, trzeba przyznać, są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne połączenie warzyw z pistacjami. zupy-krem są świetne ;3

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa bardzo zachęcająca.Świetne połączenie smaków i do tego tak ładnie prezentuje się w tych miseczkach;)

    OdpowiedzUsuń
  4. tessa capponi ma wspaniale przepisy. podoba mi sie dodatek pistacji. wcale sie nie dziwie, ze maz byl zachwycony smakiem, musiala smakowac oblednie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przed chwilą zrobiłam wpis o zupie i o tym, jak mój mąż uwielbia zupy - kremy :)) Zapisuje Twój przepis, bo na pewno zupa smakuje pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo interesująca propozycja. Chętnie kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Doctor, Lady Mosquito, ok. rok temu odkryłam zupy krem i zakochałam się w nich bez pamięci:). Nie dość, zę można wyczarować najróżniejsze smaki, to z dodatkiem jakiś ziarne mogą stanowić samodzielny posiłek.

    Panno Malwino dzięki:)

    vanilla, własnie po wypróbowaniu jej przepisu zamierzam sięgnąć po kilka następnych .

    Jukejko, daj znać jak wyszła zupa i czy mężowi smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mi też ta zupa bardzo przypadła do gustu, wygląda apetycznie. Czasami robię zupy-krem, ale o papryce nie pomyślałabym.

    OdpowiedzUsuń
  9. pięknie podana i zachęcająco brzmi, aż zazdroszczę mężowi :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. PROSZĘ NIE PSUĆ ZUP MIKSOWANIEM. Z pewnością smaczne ale zupa zmiksowana to raczej papka!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails