Niestety moje zdjęcia nie wypadły zbyt zachęcająco za sprawą ricotty, której nawiasem mówiąc dałam więcej niż wynikało z przepisu. Smak zyskał, ale wygląd stracił, bo ser gęstszy od śmietrany, którą przewidywał przepis, oblepił te żywo kolorowe warzywa i boczek bialym płaszczem.
Składniki:
- 400 g. bobu – ugotowanego i obranego;
- 300 g. kurek – oczyszczonych;
- 2 łyżki wiśniówki;
- 150 g. wędzonego boczku – pokrojonego w kostkę;
- duża cebula - pokrojona w piórka;
- 2 ząbki czosnku - posiekane;
- 2 – 3 łżyki śmietany – u mnie ser ricotta;
- łyżka masła – u mnie olej do smażenia;
- 2 gałązki świeżego tymianku;
- ¼ pęczka świeżej mięty;
- sól, biały pieprz;
Wykonanie:
1. Kurki należy podsmażyć na patelneni na oleju do smażenia lub na maśle z tymiankiem. Pod koniec dodać wiśniówkę i odparować. Następnie dołożyć ricottę (śmietanę). Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z bobem.
2. Na patelni przesmażyć boczek z cebulą i czosnkiem.
3. W misce wymieszać bób z kurkami i boczkiem oraz pokrojoną miętą.
Autor proponuje podawanie bobu w formie ciepłej przekąski z razowym pieczywem lub jako dodatek do mięs.
Bób i kurki... pyszności!
OdpowiedzUsuń