O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

środa, 16 listopada 2011

Ekspresowe nudle z wołowiną

Jak nazwa wskazuje, cytując za autorem przepisu, makaron ten jest naprawdę szybki.

I jak to makaron z dodatkami jest pyszny. Dodam tylko, że po makaronach z różnymi odmianami pesto, które ostatnio często gościły na naszym stole, makaron z konkretem w postaci mięsa i sporymi kawałkami warzyw, był świetną odmianą. Do tego po raz kolejny zachwycił mnie swoim wszechstronnym zastosowaniem. A jak jeszcze wziąć pod uwagę kształty makaronu, które predysponują go określonych zastosowań, a następnie jego rodzaje mając na uwadze mąki z których jest robiony, co się przekłada na smak, to już pełna rozpusta!

Ale ad rem przepis z magazynu Kuchnia z jesiennego numeru.


Składniki dla 2 osób:

- ok. 150 g. makaronu sobą, udon – ja dałam spaghetti dla męża z pszenicy durum

biały, dla mnie

nieoczyszczony orkiszowy;

- ok. 200 g. polędwicy wołowej – posiekanej w paski o długości 2 cm;

- ½ czerwonej papryki – pokrojonej w cienkie paski;

- mała garstka kukurydzy – z braku zastąpiłam ciętą fasolką szparagową;

- mała garstka zielonego groszku;

- ½ małej cukinii – pokrojonej w słupki;

- 1-2 ząbki czosnku – posiekanego;

- 1- 2 łyżki sosu sojowego;

- 2 łyżki sosu ostrygowego – pominęłam – w zamian dałam odrobinę sosu worchesterishire;

- ½ papryczki chilli – posiekanej – dałam w zamian przyprawę chilli;

- łyżka sezamu;

- olej do smażenia.


Wykonanie:

1. Makaron ugotować wg. instrukcji – makaron z białej mąki gotuje się dłużej niż makaron razowy.

2. Mięso zamarynować w sosie sojowym i ostrygowym. Odstawić na 5 minut.

3. Na oleju do smażenia podsmażyć czosnek, paprykę i cukinię. Po chwili dodać mięso z marynatą i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut mieszając. Warzywa mają być kruche.

4. Dodać groszek i kukurydzę, chilli, a następnie dodać makaron. Wymieszać.

5. Serwować posypane sezamem.



7 komentarzy:

  1. Szalenie fajny przepis, taki jak lubie: szybki i pelen orientalnych smakow.

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały, w pełni profesjonalny azjatycki smak. Domowe noodle ostatnio doceniam tym bardziej, ze na miescie zjadlam fatalne :c pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie makarony w stylu orientalnym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na pewno przepyszne te danko :) uwielbiam ten makaron i z polaczeniem z poledwica i warzywami......mniam....

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój Małżonek patrzyłby podejrzliwie, czemu ja mam "fajniejszy" makaron...
    Ale faktycznie, ten przepis z "Kuchni" jest szybki, prosty i świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie też zawsze dwie wersje makaronu i ryżu - zwykły dla mamy, pełnoziarnisty dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze do przepisow z wolowiny, ktore podlegaja krotkiej obrobce podchodze jak do jeza. Obiecuje sobie, ze kiedys kupie poledwice i zrobie jakis stir-fry z jej udzialem. Nie zacheca do tego fakt, ze w mojej okolicy poledwicy wolowej nie sprzedaja.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails