Składniki*:
- ok. 120 – 170 g. kaszy gryczanej;
- 10 -12 pomidorków cherry przekrojonych na pół;
- ok. 8-10 oliwek czarnych przekrojonych na pół;
- por – pokrojony w cienkie krążki;
- odrobina bulionu;
- 120 - 150 g. sera feta – oryginalnego kozio - owczego;
- kilka łyżek jogurtu;
- zioła prowansalskie;
- sól, pieprz – do smaku;
Wykonanie:
1. Kaszę ugotować wg przepisu na sypko – objętościowo tyle wody ile kaszy, wcześniej można obsmażyć ziarna kaszy na oleju do smażenia, a dopiero potem zalać wodą i posolić. Gotować ok. 10 minut, a następnie wyłączyć płytę i pozostawić, by doszła.2. Przygotować wkładkę porową – pokrojone pory włożyć do garnka i zalać odrobiną bulionu – następnie dusić na małym ogniu przez ok. 10-12 minut.
3. W misce rozgnieść ser widelcem, dodać trochę ziół prowansalskich i jogurt.
4. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem do smażenia. Zapiekankę układać warstwowo – warstwa kaszy, następnie całość porów, na to warstwa masy serowej, ponownie przykryć ją kaszą i raz jeszcze serem. Gdyby masa serowa była nie dość wilgotna, to można do wierzchniej warstwy dodać więcej jogurtu, aby zapiekanka w czasie pieczenia się nie zsuszyła. Na samym wierzchu ułożyć pomidorki i oliwki, można je lekko wcisnąć w masę serową. Doprawić solą i pieprzem, można dodać jeszcze ziół prowansalskich.
5. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Kaszę podawałam z sałatkami. Na zdjęciach salatka z liści mizuny.
Dlaczego wcześniej nie trafiłam na Twój blog? Bardzo mi się podobają Twoje przepisy, zdrowe, pyszne i do tego pięknie podane!
OdpowiedzUsuńZajrzę tu napewno jeszcze nie jeden raz:)
Słonecznie pozdrawiam
Ja za kasza gryczana nie przepadam i wciaz mam wrazenie, ze duzo trace. Moze datego, ze kasze znam tylko jako dodatek do dan miesnych na przyklad :) W takiej wersji na pewno musi byc pyszna. Moj M. bylby zachwycony :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
pysznie wygląda to danie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis idealny...ma wszystko co lubię i nie ma tego czego nie jem:) cudo...
OdpowiedzUsuńWreszcie trafiłam na fajny przepis z wykorzystaniem kaszy gryczanej;)Chętnie wypróbuję, przy najbliższej okazji.
OdpowiedzUsuńKingo, ja tez lubię wszelkie kasze w tym gryczaną oczywiście. Tylko niestety nie mam na nie żadnego innego pomysłu jak tylko akompaniament do mięs... No nie tylko...ostatnio zrobiłam kotleciki z gryczanki. Dzięki za oryginalne przepisy na zdrowe dania. Będę tu wpadać częściej :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMasz rację, mało jest przepisów z kaszą w roli głównej, a jest wspaniała w smaku i bardzo zdrowa. Twoja zapiekanka na pewno zostanie u mnie w kuchni wypróbowana ;) http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
OdpowiedzUsuńZapiekana kasza gryczana to jest to! Póki co do mojego stałego kanonu weszła zapiekanka z kaszą gryczaną, najróżniejszymi warzywami i wędzonym serem, z fetą też chyba warto spróbować, bo wygląda bosko
OdpowiedzUsuńpycha !
OdpowiedzUsuńu nas też dziś na obiad kasza gryczana, jakos po tych swiętachbardzo mi sie jej chciało.
Podam z pieczonym mięsem i grillowaną cukinią ;)
Bardzo mi się podoba Twój pomysł na zwykle nudnawą i oklepaną kaszę gryczaną :-)
OdpowiedzUsuńKinga, skąd Ty bierzesz te pomysły? Zapiekanka z kaszy gryczanej, wow! super pomysł, genialny mogłabym rzec :))) Zapisuję, bo kaszę gryczaną to my w domu lubimy i to bardzo. Do tej pory jednak głównie jako dodatek.
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! No i jeszcze jak wygląda!
OdpowiedzUsuńGenialny - w życiu nie zapiekałam kaszy i na pewno coś takiego nigdy nie przyszłoby mi do głowy!
Ileż tu zdrowia w jednym miejscu!:)
Myślę, że na tak piękne danie nie zabraknie amatorów nawet wśród osób, którym się wydaje, ze nie lubią kaszy czy fety. Super!:)
Dzisiaj to będzie mój obiadek :P akurat został mi ser feta, a kaszę uwielbiam! :P a w dodatku zapiekanki z niej:P - więc idealnie pasuje
OdpowiedzUsuńjeszcze mam takie pytanko, czy zapiekać pod przykryciem czy bez ? i lepiej z termoobiegiem czy normalnie?
Pozdrawiam
Ewa
wyszla przepyszna. Do ugotowanej kaszy dodalam wczesniej usmazone mieso mielone i naprawde smak nie do zapomnienia. Dziekuje za przepis!
OdpowiedzUsuńAnonimowy, cieszę się,że zapiekanka się udała! Czy z mięsem, czy bez, cel osiągnięty - kolejny sposób na kaszę!
OdpowiedzUsuńHej, wczoraj zrobiłam :) wyszło super, dodałam tylko nie kilka a kilkanaście łyżek jogurtu, mój mężczyzna musiał co prawda dodać sobie śmietany aby było "grubsze" tzn. pożywniejsze ale generalnie super. Szukam czegoś na dziś :) Dziękuję
OdpowiedzUsuńUwielbiam wariacje z kaszą gryczaną :)
OdpowiedzUsuńArtykuł rewelacyjny:) Brawo dla autora
OdpowiedzUsuńboginy gypse queen,
angel vip,
scout69.com.pl