O mnie

Katowice, Śląskie, Poland

środa, 24 października 2012

Kolorowa fasolka szparagowa Heidi



Przepis na sałatkę pochodzi z książki Heidi Swanson Super Natural Cooking. I nareszcie znalazłam sposób na podanie fasolki inaczej niż tradycyjnie.


Składniki:*
- fasolka szparagowa żółta i zielona;
- szczypiorek;
- oliwa z oliwek;
- skórka z limonki i z cytryny – zastąpiłam odrobiną soku z cytryny;

- sól, pieprz;

Wykonanie:*

1. Fasolkę pokroić na małe kawałki – krążki. Podgotować na parze przez chwilę ok. 5-6 minut, jednak pilnować, by fasolka nie stała się zbyt miękka i rozgotowana, tylko by zachowała jędrność.

2. Szczypiorek drobno pokroić.

3. W misce sałatkowej wymieszać fasolkę, szczypiorek, cytrynę i oliwę z oliwek extra virgin, doprawić solą i pierzem.


* Heidi podsmaża fasolkę przez chwilę na oliwie, potem dodaje 2 łyżki wody i dusi przez 2-3 minut

2 komentarze:

Related Posts with Thumbnails