
Jakkolwiek piernik kojarzy się ze świętami, to
jednak kto powiedział, że nie można jeść piernika o każdej porze roku, przecież
w Toruniu je się pierniczki (zwłaszcza turyści) niezależnie od świąt J. Sama
się tam nimi zajadałam w środku lata!
Przepis na ciasto pochodzi z kwestii smaku. Cytuję za autorką, choć ja odrobinę zmniejszyłam proporcje, stosownie
do mojej formy – te są na formę o średnicy 24 -26 cm. Zrobiłam też inną polewę, tj. pominęłam masło orzechowe, a dodałam więcej
mleka skondensowanego oraz likier baileys. Wyszło doskonale. Warstwa serowa była
delikatna i wilgotna, a piernikowa aromatyczna, a polewa… Nawet Niejadka
doceniła mój wypiek.
Składniki:
• 60
g masła
• 1/2
szklanki cukru
• 1
łyżka miodu
• 50
g ciemnej czekolady, może być pomarańczowa
• 2
łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
• 1
łyżka kawy zbożowej (np. Inki)
• 1
łyżeczka cynamonu
• 1
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
• 1/2
szklanki mleka
• 1
jajko
• 150
g (1 szklanka) mąki pszennej
Masa serowa:
• 500
g sera zmielonego trzykrotnie
• 250
g sera mascarpone (lub twarogu jak wyżej)
• 2
łyżki mąki ziemniaczanej
• 3/4 puszki
słodzonego mleka skondensowanego
• 2
łyżki cukru wanilinowego
• 3
jajka
oraz:
• słoiczek
powideł śliwkowych (290 g) + 3 łyżki likieru pomarańczowego lub soku
pomarańczowego lub innego alkoholu
• reszta
mleka skondensowanego pozostała z masy serowej
• 3
łyżki masła orzechowego kremowego solonego i słodzonego
• kilka
orzechów włoskich
Wykonanie:
1. Dno
tortownicy o średnicy 24 cm i wysokości 7-8 cm lub większej 25 - 26 cm
wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na
zewnątrz.
2. Masa serowa: Do miski włożyć ser razem z
mascarpone i zmiksować razem z mąką ziemniaczaną,
cukrem wanilinowym oraz mlekiem skondensowanym - tak aby nie było grudek. Dodać
jajka i miksować przez około 1 minutę na małych obrotach miksera do połączenia
się składników. Masę rozdzielić do dwóch misek, odstawić.
3. Piekarnik
nagrzać do 180 stopni C.
4. Masa piernikowa: W garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i
wymieszać. Wciąż podgrzewając dodawać kolejno: miód, połamaną na kosteczki
czekoladę, przyprawę korzenną lub piernikową, kawę zbożową i cynamon.
Podgrzewać do roztopienia się czekolady, następnie zdjąć garnek z ognia i dodać
kolejno sodę, mleko oraz jajko. Wszystko szybko oraz energicznie mieszać łyżką.
Dodać mąkę i mieszać do czasu aż nie będzie grudek. Masę podzielić na 2 części.
5. Wylać
pierwszą część masy piernikowej, wyrównać powierzchnię (potrząsnąć tortownicą)
wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. W międzyczasie wymieszać powidła z
alkoholem lub sokiem. Wyjąć formę z piekarnika, nie wyłączać go. Po odczekaniu
3 minut rozsmarować na wierzchu połowę powideł, a następnie wyłożyć łyżką
połowę masy serowej, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika na 15 minut.
Wyjąć i po 3 minutach delikatnie wyłożyć drugą połowę masy piernikowej (gdyby
zgęstniała, można dodać do niej 2 - 3 łyżki wody lub likieru czy rumu), wstawić
do piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika i po 3 minutach rozprowadzić
drugą część powideł. Delikatnie wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać
powierzchnię i piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
6. W
rondelku podgrzać ciągle mieszając resztę mleka skondensowanego z masłem
orzechowym. Rozprowadzić po powierzchni sernika i udekorować orzechami.
Torcik
wbrew moim obawom, związanym z różnym czasem pieczenia poszczególnych warstw, że
część warstw wyjdzie przesuszona, a inne niedopieczone, wyszedł w całości
właściwie wypieczony. Zachował wilgotność tak ważną dla sernika i cieszyliśmy
się nim kilka dni, aż znikł zupełnie.
Jako
że jesteśmy miłośnikami serników, to zapewne torcik będę powtarzać (w kwestii
deserów jestem zupełnie nie ambitna i bardzo, bardzo rzadko coś piekę, a
jeszcze rzadziej wyszukuję nowe przepisy na słodycze), ale z uwagi na
nasze preferencje smakowe i skłonność do sera, to warstwy piernikowe zrobię następnym
razem cieńsze.
jaki fajny przekładaniec ;d
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda cudnie. Lubie korzenne smaki.
OdpowiedzUsuńWarstwy wyglądają bardzo interesująco. ;)
OdpowiedzUsuńSuper tort ! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, musi być pyszny))
OdpowiedzUsuńDziewczyny, dziękuję za pochwały tortu. Faktycznie wygląda nieźle, ale jak smakuje - każda warstwa z osobna bajka, a o polewie nie wspomnę :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńwidzę, ze sie rozkręcasz cukierniczo :) tort wygląda tak, ze gdyby nie brak czasu, to bym go już jutro upiekła :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, a smakować musiał bosko :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo intrygująco! Myślę, że kiedyś wypróbuję tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńgooubeei992f
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet