Sałatka na
pożegnanie lata. Robiłam ją 1,5 tygodnia temu i świeciło wtedy słońce, a dzień
był dłuższy, o chwilkę tylko, ale zawsze J.
Inspiracja z Green Kitchen Stories , z moimi
zmianami.
Składniki na 4 - 6 osób:
- ok. 150-200 g. borówek amerykańskich;
- pęczek
rzodkiewek - pokrojonych w
plastry;
- ok. 250 g. pomidorków cherry – przekrojonych
na pół;
- 4 morele – pokrojone na ćwiartki;
- mały burak – pokrojony w zapałki;
dresing:
- ok. 100-150 g. malin;
- łyżka posiekanych liści mięty;
- łyżeczka miodu;
- oliwa z oliwek – ilość wg uznania;
- sól, pieprz;
Wykonanie:
1. Dressing: maliny rozdrobnić widelcem, dodać
pozostałe składniki: miętę, miód, oliwę z oliwek sól, pieprz do smaku.
Wymieszać. Doprawić.
2. Do miski włożyć liście szpinaku / botwinki, morele, pomidorki cherry,
rzodkiewkę, borówki. Lekko przemieszać, dodać buraka. Całość polać dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz