O mnie

Katowice, Śląskie, Poland

piątek, 17 stycznia 2014

Tacos wegańskie, surowe z pastą orzechową i salsą


Zdecydowanie wolę angielską nazwę – raw tacos. Jakoś polskie brzmienie słowa „surowe” w odniesieniu do jedzenia nie kojarzy się dobrze. I nie wiem dlaczego, ale tak jest. Inaczej rzecz się ma z angielskim „row”.  Sama zjadam dość znaczną część posiłków na surowo, ale oczywiście ma się to nijak do surowej diety. Nie mniej od kiedy zaczęłam jeść na surowo pewne warzywa, o których wcześniej nie przeszłoby mi przez myśl, że można by je tak schrupać bez gotowania, dopiero tak naprawdę poznałam ich smak i polubiłam w nowym wcieleniu jeszcze bardziej. A dotyczy to kalafiora, brukselki, brokułów, buraków, fenkułów i korzeniowych… Wszystko jest tylko kwestią właściwego przyrządzenia.

A dzisiejsze tacos, nie do końca są takie row, bo części rodziny, podałam na kupnych tortillach, aby było bardziej obiadowe. Niemniej te warzywne zawiniątka są pięknie zielone i kolorowe od kolorowych warzyw i orzechów, są pyszne i oczywiście, jakże by inaczej – odżywcze. Zawierają bowiem mnóstwo witamin i minerałów, a także białko dzięki orzechom oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone za sprawą awokado i orzechów.
Nie jest to danie zimowe. Ja publikuję ze znacznym opóźnieniem. Polecam na czas, kiedy stoiska na targu uginają się od pięknych zielonych salat, młodej kapusty, kukurydzy, pomidorów…
Przepis  z the first mess.







.
Składniki na 2- 4 porcje:

SALSA Z KUKURYDZY:
- 1,5 kolby kukurydzy – obranej i z ściętymi ziarnami;
- sok z limonki – do smaku;
- sół, pieprz;
- 1/3  cebuli – pokrojonej w kosteczkę;
- 200. g. pomidorów cherry – pokrojonych w ćwiartki;
- garść świeżej kolendry;


OSTRA PASTA ORZECHOWO-PESTKOWA:

- ¾ filiżanki mieszanki orzechów i nasion ( np.: włoskie , migdały, pestki słonecznika)
- sól, pieprz  - do smaku;
- przyprawy: kumin, chilli, kolendra – do smaku;
- odrobina oleju lnianego lub oliwy z oliwek;
- odrobina sosu sojowego;

ŚMIETANKA Z NERKOWCÓW:

- 2/3 filiżanki nerkowców – moczonych co najmniej 3 godziny;
- sok z niecałej połówki limonki;
- malutki chlust octy jabłkowego;
- 1-2 łyżki wody,
- sól;

DO SERWOWANIA:

- 2 tortille – najlepiej kukurydziane lub własnej roboty pełnoziarste – u mnie niestety kupne;
- liście młodej kapusty z usuniętymi zgrubieniami w części, tak by można było serwować w nich jak w muszelkach – u mnie liście sałaty rzymskiej, a dodatkowo liście kapusty cukrowej- delikatne oraz listki botwinki;
- dojrzale awokado – miąższ pokrojony w paski,
- kawałki limonki;
- kolendra;



Wykonanie:
1. SALSA – w misce należy połączyć ziarenka kukurydzy, sół, pieprz, sok z limonki, czerwoną cebulę. Odzeczkac przez co najmniej 15 minut i dodac pomidory i kolendrę – wymieszać. Doprawić w mirę potrzeby.
2. PASTA ORZECHOWO – PESTKOWA – wszystkie składniki należy zblendować na chrupką masę. Doprawić stosownie do gustu.
3. ŚMIETANKA Z NERKOWCÓW – nerkowce należy osuszyć i wraz z pozostałymi składnikami umieścić w blenderze, blendową na gładką masę. Może zajść potrzeba dodania wody.
4. SERWOWANIE - jeśli się używa tortilli, to można je podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu w piekarniku lub na patelni. Zazwyczaj wymagają uprzedniego skropienia ich wodą.
Na liściach kapusty (u mnie sałata rzymska), ułożyć liście botwinki (u mnie dodatkowo pomiędzy - liśćie młodej kapusty cukrowej). Na tym rozsmarować pastę orzechową, a następnie obficie obłożyć warzywną salsą. Całość udekorować pokrojonym awokado, liśćmi kolendry i chilli. Na wierzchu rozsmarować sos z nerkowców.

 
Te radosne tacos bardzo nam smakowały, mąż był zachwycony, a dzieci … Tu była moja obawa, ale okazało się, że tortilla, wysmarowana pastą orzechową, a do tego niektóre składniki z salsy  - zwłaszcza surowa kukurydza i oczywiście awokado – podbiły ich serca.


1 komentarz:

  1. Przepięknie i apetycznie to wygląda, nie dziwię się, że córa je, aż miło patrzeć :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails